Budget för ensamstående föräldrar

Budget

2nd March 2021

Budget för ensamstående föräldrar

Som ensamstående kan det vara svårt att få ihop sin ekonomi och man vill ge sina barn allt man kan. När alla fakturor, mobilräkningar och idrottsaktiviteter betalats finns det ibland inte mycket över. Det är dock aldrig för sent att börja starta ett sparande och bygga upp en buffert. Även små belopp kan bli stora över tid och om du vill se exakt hur stora så kan du kika in vår ränta-på-ränta kalkylator.

Spara med en inkomst

Till skillnad från att vara två och dela upp kostnaderna är det en annan verklighet när du endast har en inkomstkälla att klara dig på. Om man alltid tvingas leva på gränsen och inte har ett buffertsparande är man extremt sårbar då oväntade utgifter kan tvinga dig att ta lån. Att det är viktigt att spara pengar är något många fått berättat för sig hela livet men i dagsläget, som ensamstående med barn, är det ett faktum som inte går att blunda för. Du måste klara alla situationer ensam och barn är inte heller billiga. Man brukar säga att ett barn kostar runt 1 miljon kronor de första 18 åren.

En buffert borde vara det första att börja spara mot och efter det rikta in sig på ett mer långsiktigt sparande i form av ett fondsparande. Ens buffert kan variera beroende på ens individuella livssituation men en tumregel är att ha en till två månadslöner efter skatt i buffert. Här kan du läsa mer om hur stor buffert du behöver ha. Hur mycket pengar det går att lägga undan varje månad för sin framtida buffert kan man få fram via en budget. Att skapa en budget är ett bra första steg till att få bättre kontroll över sin ekonomi. Här kan du läsa om hur du skapar en budget med Alwy.

Gör en budget

Kort och gott är en budget en planering över kommande utgifter och inkomster. I en budget finns både fasta och rörliga utgifter som hjälper dig att få översikt över din ekonomi. De fasta utgifterna är de som nästan är lika stora varje månad, till exempelvis hyran. Rörliga utgifter kan vara nöjen, matinköp etc. Att göra en budget som ensamstående kan vara ett bra första steg på vägen för att kunna trygga vardagen till sig själv och sina barn.

Tips

Ett bra tips när du vill komma igång med att spara pengar är att undvika små utgifter. Om en istället lägger alla dom små utgifterna på sparande kommer dom med tiden växa till ett större belopp.

Snabba spartips:

– Använd rabattkuponger och utnyttja erbjudanden
– Försök skära ner på abonnemang och andra typer av prenumerationer
– Handla genom second hand till barnen

När du har din buffert

När du kommit igång med ett buffertsparande och börjar känna dig mer trygg i vardagen kan man börja fundera över mer långsiktigt sparande både till sig själv och till sina barn. Sparande till barn är ofta långsiktigt så det kan vara en bra idé att placera pengar i olika typer av fonder så att det börjar växa. Här kan du får handfasta tips om hur du kan spara pengar till dina barn. Om du vill kika in just hur mycket dina pengar kan växa när du investerar i fonder så kan du använda vår ränta-på-ränta kalkylator.

Lycka till!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store