Så kan du bli kvitt onödiga lån och skulder

Lån

28th January 2021

Så kan du bli kvitt onödiga lån och skulder

Idag är det många som anses ha problem med sin ekonomi och är ordentligt skuldsatta. Med dagens teknik så är du alltid uppkopplad via mobilen, datorn eller din ipad och har därmed också alltid direkt tillgång till företag som erbjuder dig pengar snabbt som till exempel snabblån och smslån. Förr i tiden så fick man bege sig till banken för att få låna pengar men idag räcker det att skicka ett sms för att få låna 15 000 kronor hos vissa långivare, oftast till väldigt höga räntor och avgifter. Risken med denna snabba tillgänglighet på pengar är att man kan få känslan av att man har mer pengar än vad man faktiskt har, då det “bara är siffror” och därmed riskerar man att börja konsumera långt över sina tillgångar.

Har du hamnat i den här situationen så kan det kännas motigt och det kan vara svårt att veta hur du ska ta dig ur det. Men det som är positivt är att det är fullt möjligt att lyckas med det, och ju tidigare du börjar desto bättre. Här kommer några tips för hur du på bästa sätt kan gå tillväga för att bryta denna negativa trend och bli skuldfri. Grundregeln är att aldrig ta några onödiga lån utan istället bygga upp din buffert.

Är du i en situationen där du har många onödiga lån som du vill betala av i hög takt kan du ta ett “hundår”, där du lever så snålt du bara kan och verkligen betalar in allt vad du kan på dina lån. Det är givetvis kämpigt och det kommer att ställa ordentligt höga krav på din förmåga att hålla dig till det du bestämt. De flesta klarar sig faktiskt på bra mycket mindre än vad de tror, och det mesta handlar om att ändra sina vanor.

Här har vi samlat våra bästa tips för dig som vill bli kvitt dina onödiga lån och skulder:

Bestäm dig!
Ta beslutet och bestäm dig för att du ska bli skuldfri så fort som det är möjligt, utan undanflykter eller återvändo.

Dra ner!
Gå igenom dina inkomster och utgifter samt dra ner på allt som inte är absolut nödvändigt, skapa en budget för att få en tydlig överblick. Ta framförallt en titt på dina abonnemang och tjänster som du betalar månadsvis. Kanske betalar du månadsvis flera tusentals kronor på medlemskap och tjänster du knappt eller inte alls använder, gymkort och abonnemang på tjänster likt Netflix, HBO och Spotify är vanliga kostnader som ligger och “tickar”. Med hjälp av Alwy kan du snabbt få en överblick över dina utgifter och vilka autogiron och abonnemang som du betalar för varje månad.

Ett lån i taget!
Börja successivt att betala av ett lån i taget med så mycket pengar du kan, lämpligast att börja med de lån med högst ränta och avgifter. Sedan går du vidare till nästa lån. Dina lån kan finnas hos olika långivare och det kan vara fördelaktigt att istället samla dina lån och krediter för att få bättre villkor. Det finns ett antal företag på marknaden som erbjuder denna tjänst, och det kan vara värt att kolla upp om det är något för dig.

Ändra beteende!
För att lyckas bli fri från onödiga lån och skulder och nå ditt mål kommer du behöva vara handlingskraftig, bestämd och målmedveten. Du behöver säkerligen också ändra på din livsstil och sättet du idag ser på pengar. Att ha ett eller flera “hundår” och få leva extremt snålt kommer förhoppningsvis även få dig att aldrig mer vilja låna pengar för att kunna konsumera. Ändrar du inte ditt beteende när det kommer till pengar så finns risken att du snart hamnar i en liknande situation igen.

Lycka till!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store