Revisor eller Redovisningskonsult: Välj den bästa experten för ditt företag

Företagande

3rd May 2023

Revisor eller Redovisningskonsult: Välj den bästa experten för ditt företag

Att välja mellan en revisor och en redovisningskonsult för ditt företag kan vara en utmaning. I den här artikeln kommer vi att jämföra dessa två yrkesroller och hjälpa dig att bestämma vilken som är bäst lämpad för dina behov.

Revisor: En auktoriserad expert på ekonomisk granskning

En revisor är en person som granskar företagets ekonomiska rapporter och försäkrar att de är korrekta och i enlighet med lagar och regler. Revisorer är auktoriserade av Revisorsinspektionen och har genomgått en omfattande utbildning och praktik inom revision. De har också förbundit sig att följa god revisorssed och etiska riktlinjer.

Vad gör en revisor?

 1. Granskar företagets räkenskaper och ekonomiska rapporter
 2. Försäkrar att företaget följer lagar och regler
 3. Utför riskbedömningar och internkontroll
 4. Ger råd om företagets ekonomiska beslut

Redovisningskonsult: En expert på löpande bokföring och redovisning

En redovisningskonsult är en person som arbetar med företagets löpande bokföring, skatter och redovisning. De hjälper företag att hålla ordning på sin ekonomi och ser till att allt rapporteras korrekt till Skatteverket och andra myndigheter.

Vad gör en redovisningskonsult?

 1. Hanterar företagets löpande bokföring och redovisning
 2. Utför moms- och skattedeklarationer
 3. Upprättar årsredovisning och bokslut
 4. Ger råd om skatter, avdrag och företagets ekonomi

Vilken expert ska du välja för ditt företag?

För att avgöra om du behöver en revisor eller en redovisningskonsult för ditt företag, bör du överväga följande faktorer:

 1. Företagets storlek och komplexitet: Mindre företag med enklare ekonomi kan ofta klara sig med en redovisningskonsult, medan större företag med mer komplexa ekonomiska förhållanden kan behöva en revisor.
 1. Lagkrav: Vissa företag är lagligt skyldiga att ha en revisor, medan andra inte har några sådana krav. Kontrollera vilka regler som gäller för ditt företag.
 1. Ekonomisk rådgivning och strategi: Om du behöver råd kring ekonomiska beslut och strategier kan en revisor vara mer lämpad, eftersom de har djupare kunskaper om företagets ekonomi och lagstiftning.
 1. Kostnad: Revisorer kan vara dyrare än redovisningskonsulter, så överväg din budget när du fattar beslutet. Tänk dock på att en revisor kan bidra med värdefull expertis som kan vara en bra investering för ditt företag på lång sikt.

Så här väljer du rätt expert för ditt företag

För att hitta den bästa revisorn eller redovisningskonsulten för ditt företag bör du göra följande:

 1. Identifiera dina behov: Börja med att kartlägga vilka tjänster och kompetenser som du behöver för ditt företag. Behöver du hjälp med löpande bokföring, skatter och redovisning? Eller behöver du en expert som kan granska dina ekonomiska rapporter och ge strategisk rådgivning?
 1. Få rekommendationer: Prata med andra företagare, kollegor och vänner för att få rekommendationer på revisorer och redovisningskonsulter som de har haft goda erfarenheter av.
 1. Jämför kvalifikationer och erfarenheter: Se till att jämföra revisorernas och redovisningskonsulternas kvalifikationer, erfarenheter och specialkompetenser. Läs recensioner och be om referenser för att få en bättre bild av deras arbete och kundnöjdhet.
 1. Begär offerter: Be om offerter från flera revisorer och redovisningskonsulter för att jämföra priser och tjänster. Kom ihåg att det inte alltid är bäst att välja den billigaste experten – kvalitet och erfarenhet kan vara viktigare faktorer att överväga.
 1. Boka ett möte: Innan du fattar ett slutgiltigt beslut, boka ett möte med de revisorer och redovisningskonsulter som du är intresserad av. Detta ger dig möjlighet att ställa frågor, diskutera dina behov och få en känsla för om du skulle trivas med att arbeta tillsammans.

Sammanfattning

Att välja mellan en revisor och en redovisningskonsult för ditt företag beror på dina specifika behov, företagets storlek, lagkrav och din budget. Genom att noggrant överväga dessa faktorer och följa tipsen ovan kan du hitta den bästa experten för ditt företag och säkerställa att din ekonomi hanteras på ett korrekt och effektivt sätt.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store