200 miljoner för varmluft

Försäkring

6th April 2023

200 miljoner för varmluft

Detta inlägget är skrivet av Henrik Senestad, försäkringsekonom hos Gofido.

Gofido i likhet med en del andra försäkringsbolag (ibland Länsförsäkringar) erbjuder sina kunder möjligheten att välja vilket värde sakerna i ens hem ska försäkras till. Men, de allra flesta har ett fast belopp på 1,5 miljon eller 1 miljon. Det innebär att uppåt 4,7 miljoner hushåll försäkrar varmluft, varje dag, året om i decennier till en kostnad av hundratals miljoner.

Runt 200 miljoner handlar det om. Det ska jämföras med ungefär 18 miljarder som den totala kostnaden för hushållens hem- och villaförsäkring är årligen. Det blir strax över 1 procent eller var hundrade krona som är totalt onödig. Förmodligen handlar det om mer, men jag har räknat försiktigt.

För varje hushåll handlar det om 30-70 kr per år. Mer för villa, mindre för lägenheter. Snittvillan uppgår till 122 kvm och snittlägenheten till 57 kvm. Oavsett storlek blir du dock försäkrad som du bodde i en villa på 200 kvm som var fullsmetad med designmöbler och dyra köksmaskiner.

Hos Gofido, har den genomsnittliga kunden, valt ett försäkrat värde på 450 000 kr. Då har vissa ett lägre belopp och vissa ett högre belopp med det är genomsnittet. Gofido har inte stött på ett enda fall där personen blivit underförsäkrad. Ifall du är osäker själv vilket belopp du ska välja kör en lösöres lasso – väldigt nyttig övning! Och här kan du läsa vad skillnaden är mellan fast egendom, lös egendom och lösöre.

Men, Gofido, har de verkligen alla typer av kunder och är inte beloppet väl lågt? Förutom att Gofido har alla typer av kunder runt om i Sverige, så visst, rent statistiskt, är det övervikt mot lägenheter (Gofido har inte 40 procent villor i sin kundstock som är snittet för svenska hushåll). Så låt oss kompensera för det och räkna upp beloppet till 650 000 kr i försäkrat värde för sakerna. Det blir fortsatt tillräckligt med varmluft för att nå 10 000 meters höjd jämfört med branschstandard! Och besparingen som jag nämnde innan är beräknat på det här beloppet.

Så. Försäkra inte det du inte har. Om möjligt välj ett lägre försäkrat belopp på dina saker. Eller fråga efter det. Och kom ihåg, själva fastigheten – eller skalet med fast inredning, din bostadsrätt eller villa är alltid försäkrat till sitt fulla värde i Sverige.

Väl mött

Henrik

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store