Betala tillbaka lån eller investera?

Investera

2nd September 2021

Betala tillbaka lån eller investera?

Bör du amortera på ditt bolån eller investera i aktier och fonder? Vilket lån ska du betala tillbaka först, Klarna eller CSN?

Det är inte helt lätt att veta hur man ska prioritera i olika scenarion. Är det till exempel alltid bäst att amortera bort lån så fort som möjligt eller finns det omständigheter som gör det mer ekonomiskt smart att istället investera de pengar man hade tänkt amortera?

Det finns inget allmänt svar på om det är bäst att amortera eller att investera. Svaret beror på din individuella situation, vilka lån du har och hur mycket risk du vill ta. Även om någonting är ekonomiskt smart så behöver det inte automatiskt ge dig en högre livskvalité. Nedan tar vi upp några exempel på där det kan löna sig att investera istället för att amortera och vice versa.

Amortera på lånet om…

1. Du har en hög ränta

En bra riktlinje är att när räntan på ett lån ligger över 3.5-4%(2021) så är det en god idé att amortera. Desto högre räntan är desto mindre sannolikt är det att en du kommer kunna slå räntan genom att investera.

Precis som med investeringar så återfinns ränta-på-ränta effekten när det kommer till lån. Lånet kan alltså växa sig riktigt stort om du inte betalar av det. Om du vill räkna på ränta-på-ränta effekten så kan du göra det i Alwys ränta-på-ränta kalkylator här.

2. Du har en klump i magen över dina lån

Ens relation till pengar kan skilja sig åt beroende på ens personlighet. Vissa tar mer risk i sin ekonomi medans visa tänker på sin ekonomi på ett taktiskt och i vissa fall mer logiskt sätt.

Om du är en person som mår dåligt av att vara skuldsatt så är det en mycket bra idé att betala tillbaka eventuella lån så snabbt som möjligt. När alla lån är avbetalda så kan du fundera på att börja investera från grunden.

Att spara ihop en buffert eller att ha en stor summa investerat handlar allt som oftast om att man söker en ekonomisk trygghet. Om man ändå inte känner sig trygg på grund av sina lån så spelar det ingen roll hur mycket man har investerat på andra håll då man ändå kommer ha den där klumpen i magen.

Spara istället för att amortera när…

1. Räntan är väldigt låg: Använd hävstångseffekten

I de flesta fall där man pratar om att spara istället för att amortera så pratar man om lån som har låga räntor och att istället investera pengarna i aktier eller fonder. Exempel på lån med lägre räntor är CSN-lånet, bostadslånet eller specifika aktielån.

Anledningen till att vissa argumenterar för att investera istället för att amortera är för att när du investerar så har dina pengar en chans att växa med en % som är större än räntesatsen på lånet. Ditt totala kapital ökar alltså genom att du inte betalar av på lånet då avkastningen från dina investeringar “äter upp” räntan på lånet och mer därtill.

Ett extremt exempel
Låt oss ta ett extremt exempel där man har lånat 10 000kr till 1% ränta och har investerat allt i en billig indexfond.

Vad händer med lånet?
Du har 1% i ränta, så lånet kommer inte växa så mycket av sig själv. Du ska alltså betala tillbaka 10 100 kronor på lånet om du betalar tillbaka det på ett år (10 000 + 1% ränta). Lånet kostar dig alltså 100kr.

Det som händer med din investering
I exemplet så växer din indexfond med 10% på ett år. Historiskt sett så har börsen gett en historisk avkastning på ca 8-10% om året men det är ingen garanti för framtida avkastning. Om vi antar att fonden växer med 10% så är fonden värd (10.000 x 0.1 =) 11.000 kr efter ett år.

Skillnad
Efter ett år har du tjänat 11.000 – 10.100= 900kr på att att inte har amorterat. Om du hade betalat av lånet så hade du tjänat 100kr på minskade räntekostnader men nu så tjänade du istället 1000kr på en investering och därav gick du 900kr plus.
Om du istället hade lånat 100.000 kr så hade det blivit 9000 kr på ett år.

OBS: Om räntan går upp och om börsen går ned så kan detta exemplet bli omvänt och du kan då ha förlorat på att ha investerat istället för att amortera. Därav är det jätteviktigt att vara med på att låna för investera innebär en hög risk och du måste både vara långsiktig samt ha en buffert innan du överväger att investera istället för att amortera.

2. Du har ingen buffert och bara billiga lån

En buffert är otroligt viktigt att ha för ekonomisk trygghet om du skulle förlora din inkomst, här kan du läsa mer om varför. I sådana tillfällen vill du ha sett till att du har en buffert som täcker 2-3 månaders utgifter. På så sätt kommer du kunna se till att ha råd att betala tillbaka på lån även vid krissituationer och du riskerar inte att hamna hos kronofogden.

Efter att ha byggt upp en buffert kan det vara dags att utvärdera vilka lån som är värda att amortera på eller om du istället vill börja investera.

Sammanfattning

Det finns inget lätt svar på vad som är rätt för just dig. Om man har en buffert och om man inte får en klump i magen av lån så är det generellt matematiskt fördelaktigt att investera istället för att amortera.

Om du vill räkna på hur investeringar kan växa så kan du använda dig av vår ränta-på-ränta kalkylator.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store