Sparande
30th May 2022
Hur mycket pengar behöver man spara ihop för att kunna sluta jobba?
Har du någon gång funderat på hur mycket pengar du behöver spara ihop för att kunna sluta jobba? Ekonomisk frihet är någonting som lockar de flesta men i många fall är det någonting man bara dagdrömmer om och inte inser att det går att realisera. Det bästa sättet är att börja i tid och spara varje månad för sedan låta ränta-på-ränta effekten hjälpa en att få pengarna att växa.
Det finns ingen magisk generell summa som avgör när man kan nå ekonomisk frihet, allt beror på vilka förutsättningar man har och hur man vill leva när man blir äldre. En bra tumregel är att utgå från 4% regeln. 4% regeln är ett mått på när ens kapital är tillräckligt stort för att man ska kunna leva på det i resten av sitt liv utan att det minskar i värde.
Räkna ut hur mycket pengar du behöver för att sluta jobba
För att kunna sluta jobba eller bli ekonomisk oberoende behöver du kunna täcka dina utgifter varje månad utan inkomst. För att ta reda på hur mycket pengar du behöver per månad utgår du helt enkelt från dina nuvarande månadskostnader. Det kan vara en fördel att istället för att räkna på månadskostnader istället räkna på dina kostnader per år. Kostnaderna varierar nämligen per månad och vissa månader är dyrare än andra, till exempel semestrar, högtider osv.
- Gå igenom kontohistoriken och summera alla kostnader
För att ta reda på vad du faktiskt gör av med per år så går du helt enkelt igenom hela din kontohistorik och summerar samtliga kostnader. Om du har flera konton går du igenom allihop. Den summan du får fram är dina totala kostnader per år. - Gångra de totala årliga kostnaderna med 25
För att ta reda på hur stort kapital du behöver för att kunna täcka alla dina kostnader tar du helt enkelt dina årskostnader och multiplicerar med 25. Forskning visar att ett kapital på 25 gånger sina totala årskostnader är tillräckligt för att leva på resten av livet. Då kan man plocka ut 4% av kapitalet varje år utan att det riskerar att minska i värde, det kommer med andra ord att räcka resten av livet.
Räkneexempel: Efter att ha räknat ihop alla utgifter så visar det sig att du lägger i genomsnitt 10 000 kr på fasta utgifter varje månad och 5 000 kr på rörliga utgifter. Då har du en totalkostnad på 15 000 kr i månaden eller 180 000 kr per år. För att kunna sluta arbeta och bli ekonomiskt fri behöver du då ha 4 500 000 kr i kapital enligt 4% regeln.
Så varför ska man sluta jobba?
Troligtvis har du ditt egna svar på denna fråga men här är några anledningar till att det kan vara skönt att inte vara låst till ett arbete:
Du kan själv välja vad du vill göra om dagarna
Du kan spendera mer tid med familj och vänner
Du kan ta semester när du vill
Du kan få mer tid till hobbys och aktiviteter
Du är varken plats- eller tidsbunden
Du kan utbilda dig och lära dig nya saker
Du kan engagera dig ideellt i organisationer som intresserar dig
Hur lång tid tar det innan det är möjligt att sluta jobba?
Allt beror på vilket utgångsläge och förutsättningar man har samt hur stora månadskostnader man har. Har man ett sparkapital redan eller pengar investerade i till exempel en fastighet så kommer det att ta kortare tid än om man börjar från noll. Du kan enkelt räkna ut när du kan bli ekonomiskt fri här.
Om man har en nettolön på 20 000 kr och börjar spara 10% av lönen så tar det 44 år att få ihop kapitalet som krävs för att kunna sluta arbeta. Men om man däremot börjar dra ner på kostnaderna, säger upp abonnemang och sänker alla sina kostnader till 10 000 kr i månaden så att man sparar halva sin lön, då när man istället målet på bara 16 år. Kostnaderna är alltså helt avgörande för när det kommer bli möjligt att sluta jobba. Se hur stor skillnad det blir beroende på hur mycket av lönen du sparar i tabellen här.
Sparkvot = Hur många procent av nettolönen man sparar varje månad.
Sparkvot Antal år innan man kan sluta jobba
10% 44 år
20% 33 år
30% 26 år
40% 20 år
50% 16 år
60% 12 år
70% 8,5 år
80% 5,5 år
90% 2,5 år
100% 0 år
Sparande kapital möjliggör det att jobba mindre
Alla vill inte sluta jobba helt eller har inte möjligheten att spara ihop kapitalet till det. Även om man inte lyckas spara ihop tillräckligt för att ersätta hela inkomsten kan man kanske ersätta delar av den? När det kommer till ekonomi är det viktigt att man enbart utgår från sig själv och ens egna förutsättningar. Det kommer aldrig att gå att jämföra sig med någon annan för att alla har värdesatt olika saker under hela sitt liv, vissa har sparat allt, vissa har spenderat allt och andra har försökt ha en balans.
Gillade du inlägget?
Dela gärna på sociala medier ❤️
Vill du läsa mer?
Fler artiklar från Alwybloggen
Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.