Olika sparformer – vilken sparform passar dig?

Investera

1st June 2022

Olika sparformer – vilken sparform passar dig?

Är du ute efter att investera och placera pengar? Undrar du över vilka alternativ som finns och vad som passar dig bäst?

I denna guide har vi sammanställt olika sparformer så att du ska hitta rätt sparform för just dig och dina mål oavsett om det är låg eller hög risk du är ute efter.

Sparkonto

Sparkontot är grunden i ett bra sparande och passar bäst för pengar som ska användas inom kort eller som du vill förvara på ett säkert ställe tillsvidare. Passar bra för pengar som ska användas inom 1-3 år och är bra för ett buffertsparande.

För vem: Nybörjare, medel, avancerad

Investeringssparkonto

Ett investeringssparkonto, ISK, är ett konto där du kan investera i aktier, fonder och andra värdepapper utan att behöva deklarera varje affär för sig. Kontot är ett bra val för den som vill ha ett enkelt och smidigt sätt att investera. Passar bra för ett sparande på medel och långsikt.

För vem: Nybörjare, medel, avancerad

Kapitalförsäkring

En kapitalförsäkring öppnar du hos ett försäkringsbolag och liknar ett investeringssparkonto (ISK) men det finns en del skillnader mellan de två. Den största skillnaden är att med en kapitalförsäkring så kan du välja förmånstagare då det är en form av försäkring. Välj den typ av konto som passar dig och dina behov bäst. På Alwybloggen kan du läsa mer om ISK och Kapitalförsäkringar.

För vem: Nybörjare, medel, avancerad

Spara i aktier

Med aktier kan du nå en högre avkastning än i ett räntesparande men risken är också högre. Placeringsformen kan anpassas och utformas på en mängd olika sätt för att passa just dig och dina mål med sparandet. När du sparar i aktier så köper du andelar av olika företag. Det finns flera olika strategier och en drös med företag att spara i. När du sparar i aktier så är det viktigt att du köper bolag ifrån olika länder, branscher och sektorer. På så sätt kan du sprida dina risker då du helt enkelt har spridit ut dina pengar på flera olika bolag.

För vem: Nybörjare, medel, avancerad

Fonder

Med fonder får du en påse aktier och det är ett enkelt och smidigt sätt för dig att spara utan att själv behöva välja ut de underliggande aktierna. När du fondsparar så väljer en förvaltare ut vilka bolag som ska köpas in till fonden och vilka som ska säljas. Förvaltaren tar ut en avgift för detta som dras automatiskt från ditt fondsparande. Hos Alwy kan du spara i hundratals olika fonder och du får även tillbaka fondbolagens fondprovisioner, något som bankerna oftast behåller för sig själva.

För vem: Nybörjare, medel, avancerad

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store