Hur många olika fonder bör man investera i?

Investera

15th June 2022

Hur många olika fonder bör man investera i?

Idag finns det ett enormt utbud av fonder och det kan vara svårt att välja vilken eller vilka fonder man ska investera i. Dessutom har de flesta av oss begränsade resurser att investera med och kan därför inte välja att investera i alla fonder vi vill. Så hur många fonder bör man ha i sin portfölj?

Den frågan har nog de flesta investerare funderat över någon gång. För att kunna bygga en strategi kring sitt sparande är det viktigt att börja med att analysera vilken risk man är villig att ta.

En bra riskspridning bygger ett tryggare sparande

Att ha en bra riskspridning är en viktig faktor för ett tryggare och bättre sparande. Vilka fonder man väljer att investera i är därför viktigare än hur många fonder man har i sin portfölj.

Genom att investera i fonder får man en naturlig riskspridning då en fond investerar i flera olika företag. Om man istället köper aktier i ett enskilt företag så finns det alltid en risk att det företaget minskar i värdering och att värdet på ens investeringar minskar. Ens sparande och investeringar blir alltså beroende av utvecklingen av ett enskilt företag istället för flera olika.

Vilken strategi man ska välja för sitt sparande och hur många olika aktier och fonder man ska investera i beror på flera olika saker. Bland annat hur mycket kapital man vill och kan investera, ens tidshorisont för sparandet samt vilken risk man är villig att ta.

Så hur många fonder bör man då investera i?

Om man sparar i breda fonder med en bra riskspridning för ett långsiktigt sparande kan det faktiskt räcka med en eller två fonder. De bredaste fonderna man kan investera i är globala fonder som investerar över hela världen.
Om man istället är intresserat av ett specifikt land eller bransch men vill hålla en låg risk kan det vara bra att investera i tre till fem olika fonder. Då kan man till exempel spara i en globalfond, en till två landspecifika fonder och en till två mer nischade fonder.
Satsar man istället enbart på fonder med en tydlig inriktning, till exempel mot en specifik bransch, så är det bra att investera i lite fler fonder. Då kan man välja uppåt fem till sju fonder med inriktning mot lite olika branscher man är intresserad av att satsa på.

Att investera i flera olika fonder gör inte att man automatiskt får bättre chanser till högre avkastning. Det kan faktiskt vara så att det både är bättre och smartare att äga ett fåtal fonder som man har bra koll på än att äga flera som man inte har en aning om vad de innehåller egentligen. En avgörande faktor är hur mycket tid och intresse man har för sitt sparande.

Sprid riskerna genom att månadsspara

Man kan även påverka och minska riskerna genom att månadsspara och investera lite varje månad istället för att investera mycket vid ett enstaka tillfälle. Värdet på fonderna går upp och ner över tid och att förutspå hur priserna på börsen kommer att röra sig är väldigt svårt. Istället för att försöka gissa hur priserna kommer att utvecklas och försöka tajma marknaden ger man sina pengar en bättre chans att växa över tid genom att månadsspara. Genom att köpa fonder varje månad får man en jämnare utveckling i sin portfölj då genomsnittspriset inkluderar både toppar och dalar i ens sparande.

Lycka till med ditt fondsparande!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store