Hur du kan spara pengar under pandemin

Sparande

15th December 2021

Hur du kan spara pengar under pandemin

Pandemin har varit ett faktum för hela världen i snart två års tid. Ekonomin har drastiskt förändrats för många och samtidigt som vi håller på att anpassa oss till det “nya normala” har intresset för sparande och investeringar ökat enormt. I rapporten Sparbarometern från SCB konstaterar man att svenskarna fortsätter öka sitt sparande och under det tredje kvartalet 2021 sparade man i finansiella tillgångar till ett värde av 125 miljarder kronor. Det är 89 miljarder kr mer än motsvarade kvartal året innan.

Men hur ska man kunna hitta tillvägagångssätten för att kunna spara lite extra pengar varje månad? Vi ska i det här inlägget gå igenom 4 tips om hur du kan tänka för att boosta ditt sparande.

1. Var ärlig och snäll mot dig själv

Som alltid när man ska förändra ett beteendemönster är det viktigt att vara helt ärlig mot dig själv om hur din nuvarande ekonomiska situation ser ut. För att hitta sätt att spara pengar behöver du skapa en tydlig insikt i dina inkomster, utgifter, besparingar, investeringar, skulder och andra ekonomiska åtaganden.

Det kan vara tufft och motvilligt i början att analysera sin ekonomi beroende på hur din situation ser ut. Det är viktigt att komma ihåg att du inte är ensam i din situation och att vara snäll mot dig själv i din analys. Det är lätt att bli besviken när man upptäcker hur mycket pengar som har spenderats på onödig konsumtion men uppmuntra hellre dig själv att ta tag i det och förbättra din ekonomi.

2. Skapa din budget efter det “nya normala”

Efter att du har skapat dig en insikt i din ekonomi och dina vanor är det bra tillfälle att skapa en budget. Här kan du läsa mer om hur du skapar en budget. En realistisk budget som tar hänsyn till dina nya vanor och konsumtionsmönster är ett av de viktigaste sätten att spara pengar på.

Nästan alls liv har på ett eller annat sätt förändrats sedan pandemin startade och det är viktigt att ta hänsyn till dessa förändringar när du skapar en budget. Det kan till exempel vara att din anställningssituation har förändrats, att du slipper betala transport till och från arbetsplatsen, att du lägger mer pengar på städartiklar än tidigare, att du inte äter på restaurang lika ofta eller att du har börjat prioritera och värdera annorlunda.

När du har tagit hänsyn till dessa förändringar är det bra om du fortfarande kan tillämpa 50/30/20 regeln som grund för din budget. Denna budgetmodell går ut på att ungefär hälften av din budget bör gå till nödvändigheter som hyra, mat, försäkringar, transport osv, 30% till nöjen som hobbyer och roliga aktiviteter och 20% bör gå till dina finansiella mål som sparande, investeringar och betala av skulder.

3. Minska dina utgifter

För att kunna minska dina utgifter är det bra att börja analysera vad som är onödiga utgifter för dig. Det kan till exempel vara att du har dyra matvanor, äter mycket hämtmat, handlar mycket kläder och produkter online, har många prenumerationer eller väldigt dyra transportkostnader.

Några av dessa sätt kanske kan hjälpa dig att spara pengar:

  • Gör smarta val när du handlar
  • Ät matlådor istället för utelunch
  • Köp enbart det du har råd med
  • Avsluta prenumerationstjänster
  • Byt ut dyra nöjen mot billigare alternativ
  • Betala av eller samla konsumtionslån
  • Se över din boränta
  • Samla dina försäkringar
  • Se över dina transportkostnader

4. Bevara dina besparingar

Det finns olika alternativ när du sparar pengar och det är viktigt att se till din ekonomi och din situation för att avgöra vad som är bäst för dig. Men ett bra första steg är att spara till en buffert som du har nära till hands ifall någonting skulle hända eller en oväntad stor kostnad skulle uppkomma, som till exempel reparation av bilen eller att kylskåpet går sönder. Hur stor buffert det rekommenderas att du har kan du läsa om här. En buffert är inte till för att spendera på onödigt handlande eller nöjen utan ska finnas för dig när behovet verkligen uppstår.

När du har lyckats spara ihop till en buffert du är nöjd med behöver du analysera och resonera vart det är lämpligt för dig att spara dina pengar någonstans. Vi på Alwy rekommenderar dig att inte spara på ett 0%-räntekonto utan antingen på ett sparkonto med ränta eller på börsen. Här kan du läsa mer om vad som är viktigt att tänka på när du börjar spara.

Om du vet med dig att du har svårt att låta pengarna vara på ett buffert- eller sparkonto är ett bra knep att spara i en annan bank än din egna då det tar längre tid att få pengarna vilket gör att du inte kan vara lika spontan i din konsumtion.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store