Ge barnen en bra start på vuxenlivet med ett fondsparande

Investera

2nd August 2022

Ge barnen en bra start på vuxenlivet med ett fondsparande

Att spara pengar till sina barn är någonting antingen många föräldrar vill göra eller redan gör. Det är pengar som senare kommer att kunna användas till att köpa en bostad, ta körkort eller vara en finansiell trygghet när barnet ska kliva in i vuxenlivet. Några hundralappar varje månad kan göra stor skillnad för barnet då sparandet har förutsättningar att växa sig stort tack vare ränta-på-ränta effekten. Med ett regelbundet och långsiktigt sparande balanserar man även ut topparna och dalarna som finns på aktiemarknaden och skapar förutsättningar för en bra värdeutveckling över tid.

Hur mycket ska man spara?

När man ska börja spara till sina barn är det lätt att man bestämmer sig för att avsätta en för hög summa varje månad, en summa som man egentligen inte kommer ha råd med i längden. Då är risken stor att man inte kommer fullfölja sparandet och sluta helt. Ett bra tips är att utgå från sin budget för att hitta en rimlig summa som inte påverkar vardagen för mycket. Det kan vara bra att börja med en mindre summa och sedan öka den eftersom. På så sätt skapar man en rutin för sparandet utan att det påfrestar vardagen och hushållet för mycket.

Så mycket kan sparandet bli värt

Beloppen i tabellen är en uppskattning på vad fondsparandet kan bli värt om fonderna växer i genomsnitt med 6% per år. Vi har inte tagit hänsyn till fondavgifter, skatter eller inflation i tabellen.

Månadssparande

200 kr

400 k

600 kr

800 kr

1 200 kr

5 år

13 529 kr

27 058 kr

40 587 kr

54 116 kr

81 174 kr

10 år

31 634 kr

63 268 kr

94 902 kr

126 536 kr

189 803 kr

20 år

88 285 kr

176 571 kr

264 856 kr

353 142 kr

529 713 kr

Vad kostar det att spara till barnen?

Ett enkelt och populärt sätt att spara till barnen är att göra det på ett investeringssparkonto (ISK) i sitt egna namn. Då har kan kontroll och kan själv bestämma när barnet är redo att få pengarna. Att öppna ett ISK-konto är kostnadsfritt men för att kunna placera i fonder så betalar man en avgift för fonden där bland annat fondförvaltningsavgiften ingår. Utöver det så schablonbeskattas sparandet så när barnen väljer att ta ut pengarna tillkommer det ingen vinstskatt man behöver deklarera för.

Vart ska man placera sparandet?

Ett barnsparande är ett långsiktigt sparande och då är ofta aktiemarknaden ett fördelaktigt alternativ. En aktiefond placerar tillgångarna i aktier i olika börsnoterade bolag. Om de aktier förvaltarna köper ökar i värde eller ger utdelning, stiger värdet på fondandelarna. Sjunker värdet på aktierna så sjunker även värdet på fondandelarna. Aktiefonder har flera olika placeringsinriktningar och risknivåer.

Det är bra att regelbundet se över värdeutvecklingen och avgifterna. Om en fond inte presterar i linje med marknaden eller om avgifterna är för dyra i jämförelse med likvärdiga fonder är det viktigt att man gör sin egna bedömning om framtiden och byter fonder ifall man känner att det behövs.

I vilket namn ska man spara i?

En sak som är viktig att fundera på när man öppnar ett sparkonto till barnen är vilket namn man ska spara pengarna i. Det kanske inte känns jätterelevant i början men när det börjar närma sig barnens 18-årsdag börjar det bli allt mer viktigt. Sparar man i ett ISK-konto i barnens namn så kan barnen använda pengarna hur de vill efter den dagen de fyller 18. Som förälder tappar man helt kontrollen över det sparade kapitalet och allt tillfaller barnen.

Vill man att pengarna ska gå till något speciellt, som en kontantinsats till en bostad, eller om man känner att barnen inte är redo att hantera den summan pengar vid 18 års ålder är det bättre att öppna ett sparkonto i sitt egna namn som man sedan kan flytta över till barnen längre fram eller när man känner att barnen är mogna att ta emot pengarna.  

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store