Så får du motivation till att spara pengar

Sparande

17th May 2022

Så får du motivation till att spara pengar

Har du svårt att hitta motivationen till att spara pengar? Emellanåt kan det kännas tufft, speciellt i början. Effekten av sparandet blir större ju längre tiden går och det är lätt att ge upp innan man kommit upp i några större summor. Men ge inte upp, det är värt det även om det känns tufft ibland. Om du lyckas spara ihop ett betydande kapital kommer det att gynna dig i resten av ditt liv! Här ska du få lite tips och förklara till hur du kan lyckas hålla sparmotivationen uppe.

För att hålla motivationen att spara pengar uppe är det viktigt att man vet varför man sparar och har tydliga mål- och delmål. Man behöver se en effekt av sitt sparande, de sparade pengar måste ge fördelar eller ta en framåt mot sina större mål för att man inte ska tröttna. Det är även viktigt att spara en betydande summa, när man lyckas spara ihop en månadslön, en årslön eller ännu mer börjar det bli roligt på riktigt!

Börja redan idag så blir det roligare

Att spara pengar handlar sällan om att bygga upp en klumpsumma på kontot, det handlar om att få ett enklare och friare liv, resten av livet! Ju tidigare man börjar spara, desto lättare kommer det att bli, oavsett hur mycket man kan spara varje månad.

Kanske har du hört talas om ränta-på-ränta effekten? Det är ett vanligt begrepp när man pratar om hur tiden påverkar ens sparande. Enkelt förklarat betyder det att om man sparar och investerar en hundralapp idag så kommer man nästa år inte bara få avkastning på den hundralapp som investerats, utan även på avkastningen man fått från hundralappen. Med tiden kan det här bli stora summor pengar.

Prova vår ränta-på-ränta kalkylator för att se hur ditt sparande kan växa över tid!

Mer pengar om man börjar tidigt

Många förstår nog att det är bra att börja spara tidigt, men kanske inte vilken enorm fördel det ger. Ju tidigare man får ihop ett större kapital i livet, ju längre tid kommer det kapitalet att generera avkastning till en, och avkastning på avkastningen man får. För att visa skillnaden tar vi ett exempel med två personer som börjar spara vid olika tidpunkter i livet, Emma och Oskar. Båda sparar 2 000 kr i månaden och har en avkastning på 7% per år.

Emma börjar spara när hon är 20 år gammal och slutar när hon är 30 år. Däremot tar hon inte ut pengarna utan låter de ligga kvar investerade. På sin 50-års dag har hon ett kapital på 1 372 987 kr. Hade hon sparat samma summa på ett nollräntekonto så hade hennes sparande varit uppe i 240 000 kr.

Oskar börjar istället spara när han är 30 år gammal och sparar varje månad fram till sin 50-års dag. När dagen är kommen har han sparat ihop 1 052 764 kr. Hade han sparat samma summa på ett nollräntekonto så hade hans sparande varit uppe i 480 000 kr, dubbelt så mycket som Emmas.

Anledningen till att Emmas totala sparande är högre än Oskars är för att hon började spara tidigt, även fast hon har sparat mindre pengar. Oavsett när i livet man börjar spara så är det alltid bättre att börja spara idag än att skjuta på det till framtiden. Se det som en motivationshöjare att du faktiskt insett det redan nu och har ett försprång mot om du insett det om ett år.

Ha konkreta mål och delmål

En viktig del för att inte tröttna är att ha stora mål och drömmar. Det är svårt att hålla motivationen uppe och bibehålla ett långsiktigt sparande om man bara sparar för sparandets skull. Vad är din stora dröm och vad krävs för att du ska uppnå den? Kanske kan det vara en semesterkassa? Kanske är det ett större mål som att spara ihop en miljon kronor? Du kanske har andra mål? Ekonomisk trygghet är en annan positiv effekt av ett lyckat sparande. Oavsett vad du vill uppnå, se till att du vet vad du vill, då kommer det att bli mycket roligare att spara.

Om det är ett större mål som kommer att ta längre tid att spara ihop till så är det bra med delmål. Om du t.ex. har bestämt dig för att spara ihop till en miljon kronor kommer det att ta lång tid. För att inte tröttna sätter du mindre mål längs vägen. Rimliga delmål på vägen mot miljonen skulle kunna vara ett vid 100 000 kr, ett vid 250 000 kr, ett vid 500 000 kr och ett vid 750 000 kr. Det är viktigt att belöna sig själv när man når sina delmål för att hålla motivationen uppe!

Ha en tillräckligt tuff budget

Kanske låter det trist men någon form av budget är bra när man börjar spara. Det behöver inte vara något avancerat, börja med att lista alla fasta kostnader och se hur mycket som blir över som man kan spara varje månad. Läs mer här om hur du kan skapa en budget med Alwy. Ett tips är att varken spara för lite eller för mycket varje månad. Om man sätter upp en för tuff budget är risken att man inte kan hålla den och lägger ner sparandet ganska snabbt. Om man sätter upp en för enkel budget och sparar väldigt lite kommer man troligtvis inte att se tillräckligt snabba resultat och tröttna av den anledningen. En bra budget ska vara tuff men inte innebära att man inte har råd att göra saker. Den ska ge en tillräckligt snabba resultat för att motivera en att fortsätta.

Se kostnaderna som tid

Ett bra sätt för att lyckas avvara pengar till sparkontot utan att det känns jobbigt är att se pengarnas värde i tid. Om man tjänar 1 000 kr på att arbeta en dag så innebär det att man spenderar en hel dags arbete om man skulle köpa en tröja till exempel för 1 000 kr. Är den där tröjan värd en dag av ens liv? En dag man kunde spenderat med sin familj eller med sina vänner. Om man ser allt man köper i tid kommer man troligtvis att omvärdera många av köpen man gör.

Utnyttja den positiva dominoeffekten av ett sparande

När du väl styr upp din ekonomi och kommer igång med ett regelbundet sparande kommer du att se massa positiva bieffekter av det. Du kommer att ha bra med pengar på kontot vilket gör att du alltid kan betala räkningar i tid för att nämna en sak. Du kommer ha möjlighet att köpa saker när de är billiga och du kommer ha lättare att få bra villkor hos banken vid bolån. Det finns ett uttryck som lyder ”Det är billigt att vara rik” och det stämmer faktiskt ganska bra. Ju mer pengar du har, ju billigare kommer ditt liv att bli.

Det positiva med att spara och investera är att det är enkelt, inte kräver massa träning och resultaten fortsätter att komma på lång sikt så länge man låter sina pengar ligga investerade ostört.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store