Därför är det viktigt att ha ett samboavtal

Bostad

28th March 2022

Därför är det viktigt att ha ett samboavtal

Att tänka på och diskutera hur det skulle se ut om man skulle göra slut och separera är antagligen inte det första man vill prata om när man ska starta ett liv tillsammans och flytta ihop. Men faktum är att det blir en sund start på relationen. Ett samboavtal skapar trygghet för både dig och din partner samt gör att man undviker onödiga konflikter om man i framtiden skulle gå skilda vägar.

Definitionen samboförhållande

Ett samboförhållande är när två individer som är i ett förhållande bor tillsammans. Om man bor tillsammans med en vän eller en inneboende definieras man inte som sambos. Man räknas inte heller som sambos om man lever i ett förhållande men bor i två olika bostäder.

Bor man tillsammans med sin sambo så finns det vissa regler att förhålla sig till. Det gäller främst uppdelningen av bostad och bohag vid en separation. Med bohag menas de föremål som finns i hemmet, som till exempel möbler, inredning och hushållsapparater. Om man inte har skrivit ett samboavtal så delas bostaden och bohaget lika, oavsett vem som har betalat vad så länge man har köpt det med avsikt att båda ska bo där och nyttja bohaget.

Vad är ett samboavtal?

I sambolagen står det framför allt vad som händer när två sambor flyttar isär. Om man själv vill bestämma vad som ska hända vid en eventuell separation behöver man skriva ett samboavtal. Då gäller samboavtalet i stället för det som står i sambolagen, på så sätt kan man undvika onödiga konflikter och missförstånd. Man kan till exempel klargöra vad i hemmet som införskaffats för gemensam användning och ska ingå i bodelningen. Det går också att bestämma vad som ska hända med bostaden vid en separation, om någon ska få bo kvar eller om bostaden ska gå till försäljning.

Ett samboavtal ska vara skriftligt, daterat och undertecknat av båda parter. Det finns inga krav på att vittnen ska närvara när man skriver ett samboavtal men det är alltid bra att avtalet bevittnas ifall en tvist skulle uppkomma i framtiden.

Vad gäller för bostadsrätt och hus?

Om den ena parten äger en bostadsrätt eller ett hus sedan tidigare, som den andra parten flyttar in i, ska den inte delas lika vid en bodelning. Man har ingen laglig rätt till en bostad bara för att man har bott där. Om den ena parten däremot köper en bostadsrätt för att man gemensamt ska bo där är den vid en eventuell bodelning bådas enligt sambolagen och ska delas lika om man inte har skrivit ett samboavtal.

Om man köper en bostadsrätt eller ett hus tillsammans men betalar olika mycket, till exempel om den ena har betalat en större del av kontantinsatsen, delas tillgångarna lika vid en separation om det saknas ett samboavtal. Man behöver även komplettera samboavtalet med ett skuldebrev för att säkerställa att den som har betalat mer pengar får tillbaka lika mycket vid en eventuell separation.

Vad gäller för hyresrätt?

Bor man i en hyresrätt fungerar det annorlunda. Där får den som har störst behov av bostaden bo kvar, förutsatt att lägenheten skaffades som ett gemensamt boende. Detta gäller oavsett vems namn som står på hyreskontraktet. Om man inte kommer överens om vem som har störst behov av hyresrätten kan man ansöka om en bodelningsman hos tingsrätten som hjälper till i processen.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store