Budget
19th January 2021
6 tips på hur du optimerar dina matkostnader
Vi behöver alla äta och ofta går en stor del av månadsbudgeten till just mat. I detta inlägg får du konkreta tips på vad du kan göra för att optimera dina matkostnader, utan att du behöver dra ner på kvaliteten.
1. Högt pris betyder inte alltid högre kvalité
En billigare och en dyrare matvara produceras ofta i samma produktionslina och av samma företag. Det som skiljer dessa produkterna åt är att det sätts en annan etikett på den dyra varianten och priset på den kan vara det dubbla gentemot den billigare varianten. Att dela upp sina produkter på det här sättet är mycket smart av företagen, och det är upp till dig att inte falla för det här knepet! Testa dig fram och våga prova budget alternativen för att se om de håller en lika hög kvalité som de dyrare varianterna.
2. Både storhandla och småhandla
Bor du i närheten av många olika butiker? Utnyttja i så fall deras erbjudanden varje vecka. Gå igenom programbladen som numera oftast både kommer hem i brevlådan och som finns online för att se om det finns varor med prisvärda rabatter. För även om du alltid storhandlar i en viss butik så kan det vara värt att småhandla hos andra butiker om de har bra erbjudanden på vissa varor.
3. Titta på dina vanligaste varors referenspris
Om du lär dig referenspriserna på de varor som du oftast köper så är det mindre risk att du luras av de röda prislapparna som finns i butiken. Titta inte bara på totalbeloppet, utan även jämförelsepriset som finns per mängdenhet. Om dina vanligaste varor exempelvis är blandfärs och kycklingfilé så är det bra att komma ihåg vad du brukar betala för kilopris för dessa.
4. Ta alltid med dig matlåda
Detta vet nog de flesta redan om och du har säkert fått höra det själv många gånger. Men faktum är att du kan spara mycket pengar på att ta med en matlåda, kanske mer än vad du tror? Räknat över en period på 30 år så kan du genom att ta med dig en matlåda till jobbet spara 2 miljoner kronor – om du istället hade investerat pengarna alltså och fått en avkastning på 8%. 2 miljoner kronor extra! Läs mer om de positiva effekterna av att ta med sig matlåda till jobbet här.
5. Bunkra upp!
Är det bra pris på en vara som du vet att du använder och gillar? Köp då på dig av den varan. Se bara till så du hinner använda varorna innan hållbarhetstiden går ut.
6. Matplanera mera!
Planera veckans måltider utifrån butikernas erbjudanden för veckan och håll dig till det. Räkna här med varor till fredagsmyset och annat som du kanske annars skulle handla in spontant.
Lycka till!
Gillade du inlägget?
Dela gärna på sociala medier ❤️
Vill du läsa mer?
Fler artiklar från Alwybloggen
Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.