Viktiga pensionstips för dig som är 90-talist

Pension

8th February 2021

Viktiga pensionstips för dig som är 90-talist

Hade du kunnat leva på en inkomst som innebär ungefär hälften av den lön som du har idag? Och även om du hade kunnat, hade du velat göra det? Som 90-talist är det så mycket som du faktiskt kan förvänta dig att få i pension. För de flesta kan detta låta väldigt knapert och därför kommer vi här ge tips på hur du kan förbättra lönen i framtiden. Ibland utan att du varken behöver arbeta eller spara mer.

Det viktigaste du kan göra för din framtida pension är att arbeta, och därmed tjäna in pengar till din pension. Även om du redan arbetar så finns det stor anledning för dig att sätta dig ner och ta en titt på hur du faktiskt vill ha det när du blir pensionär.

Att fundera på dina pension kan kännas avlägset och långt bort men att behöva vrida och vända på varenda liten krona som pensionär är nog inte framtidens drömscenario för så många. Du har själv möjligheten att påverka din pension genom att ta en titt på ditt nuvarande sparande och göra justeringar. Genom att göra små justeringar nu så kan det resultera i flera tusenlappar extra för dig som pensionär, varje månad. Så här kan du öka din pension, utan att du behöver spara mer;

Se över ränta-börs fördelningen

Ta en titt på hur stor del av ditt pensionsparande som är placerat i aktier/aktiefonder och hur stor andel som är placerat i räntor. Du har som 90-talist mellan 35-50 år på dig innan det är dags för dig att ta ut din pension. För ett så långsiktigt sparande är mest naturligt att placera 100% av sparande i aktiefonder. Givetvis svänger värdet på sparandet mer, men eftersom du inte ska ta ut dina pengar nu, så spelar det mindre roll. Aktier och aktiefonder är det som historiskt har gett högst avkastning över tid.

Spara pengar i flera marknader

Om du sparar i breda fonder så sprider du din risk över världen och är inte beroende av att en särskild bransch eller marknad ska gå bra. Som hjälpmedel kan du använda dig av en portföljegenerator eller en fondrobot som hjälper dig att automatisera detta. En bra tumregel att komma ihåg är att ju smalare fonden är desto mindre plats bör den också ta i din portfölj. En smal fond innebär att den investerar i en väldigt specifik marknad / bransch och kommer därav påverkas mycket av hur den marknaden / branschen utvecklas framöver.

Banta ner dina avgifter

Det kanske inte låter så mycket med en procent hit eller dit, men faktum är att effekten på dina pension kan bli väldigt stor. Dyra avgifter kan du likna vid att ha hål i tänderna. Till en början så gör det inte så stor skada, men låter man det vara så kommer det bildas ordentliga hål i sparandet efter en tid. När du sparar långsiktigt som du gör när du pensionssparar är det viktigt att låta pengarna verka ostört. Har du kollektivavtalad pension så är detta ett mindre problem, eftersom avgifterna oftast då är låga. Om du däremot har en icke-kollektivavtalad tjänstepension så finns det en del bolag som tar ut höga försäkringsavgifter. Detta är en väldigt onödig avgift eftersom du redan betalar för de fonder som ryms i försäkringen och med en extra försäkringsavgift betalar du dessutom för skalet som fonderna ryms i. Med Alwys fondkoll kan du få en indikation på om en fond är dyr eller billig när den jämförs med andra fonder i samma kategori.

Att öka ditt sparande

Pensionen påverkas av lönen vi har och hur mycket vi arbetar. Att arbeta något extra år är ett effektivt och enkelt sätt att få ut mer i pension, men detta är något som inte alla vill eller kan göra. Oavsett hur du känner så är det inget beslut som du behöver ta nu. Det du däremot redan nu kan göra är att börja spara lite extra pengar till dig själv. Så här kan du göra för att öka ditt sparande:

Spara mer – Om du inte är nöjd med prognosen för din pension så är detta det enklaste och mest konkreta du kan göra. Utöver att jobba längre eller gå upp i tid såklart. Du kan använda dig av Alwy för att få full koll på dina utgifter. Kanske du kan minska på någon onödig utgift och på så sätt spara mer?

Löneväxling – Om du tjänar mer än 45 865 kronor i månaden (siffran är för 2021) så kan du vara fördelaktigt för dig att löneväxla. Här kan du läsa mer om löneväxling.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store