Varför du ska spara pengar

Sparande

13th May 2021

Varför du ska spara pengar

Det kan finnas många anledningar till varför man ska, eller bör, spara pengar. Det kan vara att man ska spara ihop till något specifikt som en bostad, en båt eller ett sommarhus. Det kan också vara att man sparar till t ex pension eller bara för att få en större ekonomisk trygghet. När du sparar så får du bättre förutsättningar att klara av en tids sjukdom eller arbetslöshet och om slipper oroa dig för att t ex diskmaskinen ska gå sönder.

Bufferten kommer först

Om du precis ska komma igång med det sparande så brukar man generellt säga att man ska börja med att bygga upp en buffert. En buffert är lättillgängliga pengar som du kan ha om något oförutsett händer som att t ex bilen går sönder och du behöver en större summa för att reparera den. Utan buffert hamnar man lätt i en situation där man behöver ta ut lån för att klara oförutsedda avgifter och det bidrar till en ekonomisk stress.

En buffert kan även användas om du blir av med jobbet eller om du blir sjukskriven och inte kan jobba på flera månader.

Den eviga frågan: Hur stor ska bufferten vara då?

Din buffert beror helt på din egna livssituation. Om du bor själv, i en liten hyresrätt så behöver du inte ha en stå stor buffert eftersom du kan generellt råka ut för mindre oförutsedda utgifter. Har du däremot barn, bil, villa så har du även en hel del saker som kan gå sönder och då kan det vara bra att ha en högre buffert.

När man bestämmer hur stor buffert man ska ha så är det viktigt att även ta hänsyn till ens hälsotillstånd – har jag någon risk för att bli sjuk en längre tid? och hur säkert ens jobb är. Om man upplever att man har en större risk för att bli sjuk eller att bli av med jobbet kanske man ska försöka ha en större buffert så att man kan klara sig en längre tid utan jobb.

Det krävs oftast ganska stora summor pengar innan man känner att man har en tillräckligt stor buffert och därför är det viktigt att man börjar med att komma igång. Att man varje månad försöker sätta av en liten summa mot sin buffert så att även om ens buffert inte täcker hela den oförutsedda utgiften så kommer den att agera som en krockkudde. När du börjar spara smått så byggs din buffert upp över tid. Om du även kan placera denna bufferten på ett sparkonto, med insättningsgaranti, så kommer du att få lite ränta på dina sparpengar.

Två bra riktmärken för din buffert

Man brukar säga att man ska försöka ha 2-3 månadslöner i buffert eller 3-6 månaders utgifter sparat så att om något skulle hända så klarar man sig en längre tid. Men kom ihåg, det viktigaste är att du kommer igång och har någon form av buffert.

Efter buffert kommer långsiktigt sparande

När din buffert är så stor som din ekonomi och levnadssituation kräver behöver du fundera över hur du kan spara, placera och investera pengarna så att de får möjlighet att växa på sikt. Här kan du läsa om varför långsiktigt sparande är så viktigt. När du ska bygga upp ett sparande är det viktigt att vara påläst och utgå från dig själv – är du en sån som gillar att ta risker eller värderar du trygghet högt? Beroende på vem man är som person finns det olika alternativ att välja bland. Här är en nybörjarguide över hur du ska tänka när du ska börja spara pengar.

Lycka till!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store