Vad innebär FIRE (ekonomisk frihet)?

Investera

21st September 2021

Vad innebär FIRE (ekonomisk frihet)?

FIRE är en förkortning som står för ”Financial independence, retire early” och är med målsikt är att kunna gå i pension tidigt på grund av att man har blivit ekonomiskt oberoende. Man har alltså sparat ihop så pass mycket pengar att man aldrig behöver jobba igen.

Det vanligaste sättet att nå FIRE är att målmedvetet öka sin sparkvot genom att antingen 1) öka sina inkomster och/eller 2) att sänka sina utgifter. Desto högre procent av din lön som du kan spara varje månad, desto snabbare blir du ekonomiskt fri. Målet är att få ihop ett så stort sparande så att värdeutvecklingen på dina investeringar täcker dina utgifter i all oändlighet.

När man räknar på ekonomisk frihet så brukar man använda sig av en regel som heter 4% regeln. Den innebär att om ditt sparande växer med mer än 4% om året så ska du kunna ta ut 4% av sitt sparande varje år och att dessa 4% ska täcka alla dina levnadskostnader. Med andra ord så växer dina pengar snabbare än vad du gör av med dem.

För att dina pengar ska växa med mer än 4% så förutsätter 4% regeln att dina pengar är investerade på ett sådant sätt så att du har en årlig avkastning på ca 8%. Detta är i linje med börsens historiska avkastning. Börsen går såklart upp och ned över tid så vissa år kan den gå bättre än 8% och under vissa år kan den gå sämre än 8%.

Då man kan ha otur och om börsen går ner kraftigt och/eller ner under flera år i rad så kan det få en stor påverkan på ens ekonomiska frihet. Det är därför bra att ha en relativt stor buffert så att man klarar sig om något oförutsett skulle ske.

Om du vill räkna på ekonomisk frihet så kan du använda dig av Alwys kalkylator för ekonomisk frihet här.

OBS: Tänk på att FIRE är utformat efter det amerikanska samhället. Detta innebär att de inte tar hänsyn till flera faktorer som återfinns i det svenska samhället. T ex allmänpension och eventuell tjänstepension. På grund av detta så är det troligt att man som svensk blir ekonomiskt fri tidigare än vad 4% regeln anger då man kan förvänta sig en pension som kommer att “boosta” privatekonomin från 65 och framåt.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store