Vad innebär aktiva och passiva inkomster?

2021-01-12

Investera

Både utgifter och inkomster kan definieras som antingen aktiva eller passiva. Med vad är innebär dessa två begrepp och vilken typ av inkomster bör du främst sträva efter? Det får du reda på i detta blogginlägg

Aktiva inkomster

När du har en aktiv inkomst så innebär det att du ger av din tid i utbyte mot att du får pengar. Skulle du sluta att ge av din tid så slutar även pengarna att komma in. Den lön som du får för de antal timmar som du arbetat är ett exempel på en aktiv inkomst. Du måste alltså arbeta för att få en aktiv inkomst.

Passiv inkomst

Att ha en passiv inkomst innebär att du kontinuerligt får in pengar som baseras på en arbetsinsats som du från början gjort. Du får alltså in pengar i framtiden utan att lägga ned mer arbete. Några exempel på passiva inkomster kan vara:

Intäkter från räntepapper, aktier och fonder. Intäkter från bokförsäljning Annonsintäkter från en blogg Intäkter från en webbshop Hyresintäkter från uthyrda fastigheter

Vad ska man sträva efter?

För att kunna leva ett så rikt liv som möjligt och kunna hushålla med din energi precis hur du vill så kan det vara en idé att ha en eller flera passiva inkomster. Dessa intäkter du sedan välja att antingen spendera eller för att investera dem och på så sätt utöka dina passiva intäkter ännu mera.

Genom att skapa ett konto hos Alwy får du full koll på din ekonomi. Genom att minska dina kostnader kan du investera mera och på så sätt öka dina passiva intäkter.

Informationen på bloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på bloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Fler inlägg

Ange din mail för att få de senaste blogginläggen direkt till din mailkorg

Få en smartare ekonomi

Skapa ett konto på en minut

Vi använder cookies för att anpassa din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av cookies. Du kan läsa mer i vår Integritetspolicy.