Vad betyder skuldkvot?

2021-05-03

Ordlista
Vad betyder skuldkvot?

Skuldkvot talar om hur höga skulder ett hushåll har i förhållande till hushållets inkomster. Skuldkvoten är alltså en benämning på hur skuldsatt ett hushåll är. När du ansöker om ett bolån så kollar bland annat banken på din skuldkvot för att bilda sig en uppfattning om din ekonomiska situation. Skuldkvoten bestämmer även om du omfattas av de nya amorteringsreglerna och på så sätt behöver amortera extra eller inte.

Du kan räkna ut din skuldkvot genom att dela dina totala skulder (bolån, privatlån, studielån, kreditkort) med din årsinkomst innan skatt.

Hur sänker jag min skuldkvot?

Det finns tyvärr bara två sätt att sänka sin skuldkvot. Det första sättet är att helt enkelt minska sina skulder och det andra sättet är att höja sina inkomster. Ett sätt för att sänka dina skulder är att säga upp kreditkort som inte används och genom att amortera på dina lån. Du kan höja din inkomst genom att förhandla om din lön eller rentav byta jobb till ett jobb som betalar ut en högre lön. Med det sagt så tar det oftast ett tag för att sänka sin skuldkvot men genom att ha ordning och reda på sin ekonomi och betala av sina lån så kommer skuldkvoten att minska snabbare än du tror.

Informationen på bloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på bloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Fler inlägg

Ange din mail för att få de senaste blogginläggen direkt till din mailkorg

Få en smartare ekonomi

Skapa ett konto på en minut

Vi använder cookies för att anpassa din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av cookies. Du kan läsa mer i vår Integritetspolicy.