Vad betyder skuldkvot?

Bostad

3rd May 2021

Vad betyder skuldkvot?

Skuldkvot talar om hur höga skulder ett hushåll har i förhållande till hushållets inkomster. Skuldkvoten är alltså en benämning på hur skuldsatt ett hushåll är. När du ansöker om ett bolån så kollar bland annat banken på din skuldkvot för att bilda sig en uppfattning om din ekonomiska situation. Skuldkvoten bestämmer även om du omfattas av de nya amorteringsreglerna och på så sätt behöver amortera extra eller inte.

Du kan räkna ut din skuldkvot genom att dela dina totala skulder (bolån, privatlån, studielån, kreditkort) med din årsinkomst innan skatt.

Hur sänker man sin skuldkvot?

Det finns tyvärr bara två sätt att sänka sin skuldkvot. Det första sättet är att helt enkelt minska dina skulder och det andra sättet är att höja dina inkomster. Ett sätt för att sänka dina skulder är att säga upp kreditkort som inte används och genom att amortera på dina lån. Du kan höja din inkomst genom att förhandla om din lön eller rentav byta jobb till ett jobb som betalar ut en högre lön. Med det sagt så tar det oftast ett tag för att sänka sin skuldkvot men genom att ha ordning och reda på sin ekonomi och betala av sina lån så kommer skuldkvoten att minska snabbare än du tror.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store