Vad betyder egentligen ränta?

2021-03-02

Ränta

Ordet ränta är en term som ofta nämns i olika ekonomisammanhang och det kan vara såväl en kostnad som en förtjänst. Om du behöver låna pengar av din bank så kommer du att få betala en avgift månadsvis som tack för att du fått låna. Men har du istället pengar över och sparar dem på din bank så får du ränta på dina pengar. I detta blogginlägg förklarar vi vad ränta innebär i olika sammanhang.

Ränta på dina lån- och sparpengar?

Den ränta som du betalar när du lånat pengar hos din bank kallas för utlåningsränta, och denna är högre än räntan som du får för att du har sparpengar på ett bankkonto. Räntan för pengarna på banken kallas för inlåningsränta och anges ofta i ett visst antal procent som du får på det kapital som är insatt, och är en ersättning som kallas för räntesats. Har du exempelvis 10 000 kronor på ditt bankkonto och du har en ränta på 3% så kommer du att få 10 300 kronor/år av din bank för att du har dina pengar där.

Ränta på dina ditt bolån

Lånet som kallas för bolån är ett lån som du tar när du behöver ska renovera eller köpa bostad. Innan det kom nya regler om bolånetak så delades ofta bolånet upp i de två delarna topplån och bottenlån. Detta lån består av en kontantinsats, ett bottenlån och ett topplån. Bottenlånet är bolånets största del och detta brukar innebära ungefär 80-90% av priset på bostaden. Räntan på detta lånet är lägre än topplånets ränta och lånetiden brukar ligga på någonstans mellan 25-40 år. Det var på 80-talet inte speciellt ovanligt att din boränta låg på mer än 10% men idag är bolåneräntorna betydligt lägre. Räntorna kan beroende på vilket lån och vilken bank du har ligga på runt 1-2%. Vill du läsa mer om bolån så kan du göra det här och här kan du även jämföra olika bolåneräntor?

Rörlig eller fast ränta

Om du väljer rörlig ränta så kommer räntesatsen att gå upp och ner under lånetiden, eftersom den påverkas av den så kallade marknadsräntan. Motsatsen är fast ränta, vilket innebär att din ränta kommer vara densamma under det antal år som du bundit lånet. Att veta vilket av rörlig eller fast ränta som du bör välja kan vara svårt men man brukar generellt sett säga att du ska välja rörlig ränta om du tror att räntan kommer att fortsätta vara låg. Misstänker du däremot att räntan kommer stiga, så ska du istället välja fast ränta. Att välja rörlig ränta innebär en lägre ränta än den fasta men det innebär också en större risk för dig eftersom du inte kan veta hur marknaden kommer att utvecklas och ifall din ränta, alltså betalning kommer att öka.

Amortering

När du betalar av en skuld så betalar du både amortering och ränta till din bank. Amorteringen är summan som dras av från din skuld, och räntan är avgiften som du ger din bank för att du fått låna pengarna. Det finns olika typer av amorteringar och de tre vanligaste är följande:

Rak amortering – Du amorterar samma summa pengar vid varje tillfälle. Allteftersom att lånet blir mindre så blir också räntan lägre.

Amorteringsfritt lån – Du gör inga avbetalningar utan betalar hela skulden när löptiden är slut.

Annuitetslån – Du betalar samma belopp för amortering delen och räntan ihop vid varje tillfälle. Med tiden så blir räntan lägre och därmed stiger också amorterings delen och mer och mer amorteras på lånet.

Ränta-på-ränta

När du investerar dina pengar så arbetar räntan, vilket är en fördel för dig. Vid prat om investeringar så pratas det ofta om “ränta-på-ränta effekten”, vilket innebär att du låter intjänad ränta vara del av ditt investeringsbelopp. Med tiden så tjänar du alltså ränta på dina tidigare räntor. Du kan exempelvis ha 10 000 kronor på ditt bankkonto och få 4% i ränta på denna summan, vilket blir 400 kronor. Du har då efter det första året 10 400 kronor. Året efter så får du istället ränta på 10 400 kronor och den summan blir 416 kronor. Efter ditt andra år har du då 10 816 kronor, och så kan det fortsätta.

Lycka till!

Informationen på bloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på bloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Fler inlägg

Ange din mail för att få de senaste blogginläggen direkt till din mailkorg

Få en smartare ekonomi

Skapa ett konto på en minut

Vi använder cookies för att anpassa din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av cookies. Du kan läsa mer i vår Integritetspolicy.