Vad betyder allmän pension och tjänstepension?

Pension

6th May 2021

Vad betyder allmän pension och tjänstepension?

Pensionen kan för många kännas som en djungel av olika begrepp. Vi börjar i detta blogginlägg därför med att förklara vad två av de vanligaste begreppen man pratar om i pensionssammanhang betyder.  

Allmän pension 

Detta är pension som du får av staten och den kommer att betalas ut till dig så länge du lever. När du arbetar och får in inkomst så sätts det automatiskt av pengar till den allmänna pensionen. Detta sker via det du betalar i skatt och hur mycket som avsätts är beroende av hur hög din lön är. Din allmänna pension är uppdelad i två delar:  

  • Inkomstpension, som är den del av din pension som staten helt ansvarar för.  
  • Premiepension, som är den del av din pension som du kan välja att på egen hand placera i fonder om du inte vill låta pengarna förvaltas i statens förvalsalternativ, AP7 Såfa.  

Tjänstepension 

Detta är pensionen som du får via din arbetsgivare. Det finns ingen lag på att din arbetsgivare ska betala in tjänstepension och omkring tio procent av Sveriges löntagare har inte detta via sitt arbete. Det är viktigt att du har koll på vad som gäller på just din arbetsplats eftersom det inte är en självklarhet hos många privata arbetsgivare. Arbetar du däremot statligt eller inom kommun/region så betalas det alltid in tjänstepension för dig. Denna del av din pension utgör en stor del av din framtida pension och om din arbetsgivare inte vill göra avsättning för din tjänstepension så försök att förhandla dig till detta, eller se till så att de kompenserar dig med en högre lön som du på egen hand kan spara till pensionen.  

Tjänstepensionen är så pass viktig att du till och med bör överväga att byta arbetsplats om arbetsgivaren sätter sig helt emot i dina förhandlingar. När du sedan ska ta ut tjänstepensionen så kan du välja att ta ut den under en viss tidsperiod eller ta ut den så länge du lever. Månadsbeloppet blir högre om du väljer att ta ut pengarna inom en viss period och det blir lägre om du väljer att få pengar månadsvis livet ut. Om du har arbetat hos många olika arbetsgivare så betalat in din tjänstepension så kommer utbetalningarna att komma från olika håll.  

Här kan du läsa mer om hur du kan öka din tjänstepension.

Lycka till! 

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store