Så blir man ekonomiskt oberoende

Investera

7th May 2021

Så blir man ekonomiskt oberoende

Att vara ekonomiskt fri är något som vi alla har drömt om någon gång. Att inte behöva ställa väckarklockan och kunna spendera mer tid med nära och kära. I denna artikel går vi igenom vad det innebär att vara ekonomiskt oberoende.

Vad betyder ekonomiskt oberoende?

En person som är ekonomiskt oberoende blandas ofta ihop med en person som har mycket pengar. Så är inte fallet och en person som är ekonomiskt oberoende behöver inte vara en rik person. Ekonomiskt oberoende är en person som har intäkter som täcker sina levnadskostnader utan att vara beroende av t ex bidrag eller lön. Personens intäkter kommer istället från andra källor. Dessa källor kallas för passiva intäkter och de är passiva för att du behöver inte göra något aktivt för att få dessa intäkter. Det kan t ex vara att du får en aktieutdelning som täcker alla dina kostnader. Du blir ekonomiskt oberoende när dina kostnader är mindre än dina passiva intäkter. Desto lägre kostnader du har, desto lättare är det att bli ekonomiskt oberoende. Med Alwys kalkyl för ekonomisk frihet kan du räkna på när och hur du blir ekonomiskt fri.

Hur skaffar du dig passiva intäkter?

Skillnaden mellan en passiv intäkt och en “aktiv intäkt” är som sagt att du inte behöver göra något större arbete för att ta del av den passiva intäkten. Med andra ord så kan man säga att pengarna jobbar för dig när du har passiva intäkter och när du jobbar för pengarna så är det en aktiv intäkt. Desto tidigare du kan skapa dig passiva intäkter, desto lättare blir det att bli ekonomiskt fri. Det är dock aldrig för sent att börja bygga upp passiva intäkter. Du kan få passiva intäkter på flera olika sätt och det absolut lättaste sättet är att äga aktier som ger dig en utdelning. Då kommer du, så länge bolaget finns kvar och delar ut pengar, få en utdelning som tack för att du äger aktien. En annan typ av passiv intäkt kan uppnås genom att tex äga en fastighet som hyrs ut varje månad och på så sätt genererar den pengar till dig. Det går även att låna ut sina egna pengar till privatpersoner via peer-to-peer lån eller liknande och på så sätt börjar dina pengar att arbeta för dig. När du sparar och investerar så växer dina pengar av sig själv och sparande och investeringar är en förutsättning för att du ska bli ekonomiskt oberoende. Att investera innebär en risk och historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Genom att spara regelbundet, långsiktigt och på flera olika marknader så minskar du risken i ditt sparande. Hos InvestoRunner kan du lära dig mer om sparande, investeringar och att bli ekonomiskt oberoende.

När blir du ekonomiskt fri?

Hur mycket pengar behöver just du för att bli ekonomiskt fri? När du blir ekonomiskt fri beror på din levnadsstandard och dina utgifter. Det finns flera olika sätt att beräkna ekonomiskt frihet men den dagen dina passiva intäkter överstiger dina utgifter så är du i praktiken ekonomiskt oberoende. För att räkna ut en mer exakt siffra så kan du använda dig av Alwys kalkylator för ekonomisk frihet här.

Lycka till!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store