Vad är ränteskillnadsersättning?

2020-09-08

Bolån

Om du har ett lån där räntan är bunden och du väljer att avsluta detta lån i förtid så kan du behöva betala en ränteskillnadsersättning till långivaren. Ränteskillnadsersättning är en avgift som ska kompensera bankens bortfall av ränteintäkter som blir när du lånar en kortare period än vad som avtalats.

Enligt konsumentkreditlagen så har du rätt till att lösa in ditt bundna lån i förtid och då har banken rätt att ta ut ränteskillnadsersättning för deras eventuella förlust. Det är konsumentverket och finansinspektionen som ser till att ränteskillnadsersättningen räknas ut på ett korrekt sätt.

Ränteskillnadsersättning är avdragsgiltigt i din deklaration det år som du har betalat den eftersom den räknas som en ränta. Din bank hjälper dig att räkna ut ränteskillnadsersättningen för ditt lån och vill du själv göra en överslagsberäkning så kan du räkna ut det med nedan räkneformel:

Kapitalskulden _ Tiden som är kvar tills nästa villkorsändringsdag _ Ränteskillnaden (kundens ränta - jämförelseräntan). Du kan också använda dig av konsumentverkets kalkylator som du finner här.

För att exakt kunna beräkna din ränteskillnadsersättning så ska du ta kontakt med din bank. I beräkningen tas det även hänsyn till amorteringsplanen för lånet, antalet förfallodagar/år, exakta antalet dagar till villkorsändringsdagen och att ersättningen nuvärdesberäknas. Dessa saker kan ge en annan summa än den du får om du gör en egen enkel överslagsberäkning.

Att lösa ut ett bundet lån i förtid för att flytta till en annan bank med lägre ränta kan kännas tungt när man vet att man behöver betala en extra avgift. Det är dock värt att veta att om man har lån som är tecknade efter den 1 juni 2014 så gäller nya regler som gör det billigare att lösa ut lån i förtid. Det kan alltså vara värt att ta denna kostnad om du får ett bättre villkor hos en annan bank. Med Alwy kan du se hur mycket du kan spara genom att få en lägre ränta och på så sätt se om det är värt att byta bank och betala ränteskillnadsersättningen.

Informationen på bloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på bloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Fler inlägg

Ange din mail för att få de senaste blogginläggen direkt till din mailkorg

Få en smartare ekonomi

Skapa ett konto på en minut

Vi använder cookies för att anpassa din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av cookies. Du kan läsa mer i vår Integritetspolicy.