Tre steg för att börja buffertspara

Sparande

Tre steg för att börja buffertspara

22:a april 2021

Sätt igång

Det är inte svårt att börja buffertspara, och det allra viktigaste är att du kommer igång. De flesta kan inte lägga undan stora summor på en gång, så därför kan du istället börja spara smått och se till att lägga undan några hundralappar i månaden. När din ekonomi tillåter så kan du efterhand höja denna summan och så småningom avsätta mer och mer. Att kunna avsätta 10% av din lön varje månad kan vara ett bra mål. 

Placera pengarna rätt

Din buffert ska vara lättåtkomlig när det kommer till krissituationer men den ska samtidigt inte vara för enkel att ta ifrån när det inte behövs. Därför är det inte lämpligt att du placerar dina buffertpengar i ett sparande som är bundet eller har begränsade uttagsregler. Ett bra tips är att hitta en bank med insättningsgaranti, fria uttag och som inte är din vanliga bank. Då vet du att pengarna förvaras tryggt och att du lätt skulle komma åt dem om det skulle behövas. Genom att ha din buffert hos en annan bank blir det svårare att “nalla” från sparkontot när man vill unna sig lite extra. Du kan läsa mer om sparkonton här.

Spara automatiskt

När ditt sparande går per automatik så slipper du känna att du saknar de undansparade pengarna. Se därför till att du har en automatisk överföring från ditt lönekonto till ditt buffertkonto så fort du fått in lönen varje månad. Med hjälp av din bank kan du sätta upp en stående överföring som sker så fort din lön har kommit in.

När du har sparat ihop en buffert så kan det vara ett bra läge för dig att börja investera. Kika in vår ränta-på-ränta kalkylator för att se varför det kan vara en god idé att komma igång med investeringar nu när när du har skaffat dig en buffert. 

Lycka till!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.