Städa bland prylarna och tjäna tusenlappar.  

2021-05-02

Sparande

Att ta sig en titt i skåpen nu på våren för att kunna sälja av sådant man inte använder längre, kan generera ett ganska trevligt tillskott i plånboken. Många har en hel del prylar liggandes som egentligen bara tar upp plats. Mycket kan istället komma till bättre användning hos någon annan samtidigt som du kan tjäna en bra slant. I detta blogginlägg får du tips på hur du på bästa sätt kan sälja av allt som du inte längre behöver.  

  1. Sälj säsongsvis 

Rensa bland dina saker och dela upp allt du vill sälja efter säsong. Sälj sedan vinteroverallerna och barnens vinterskor som blivit för små på senhösten eller vintern. Eller saker som trädgårdsredskap och utemöbler på våren/sommaren när det börjar användas. Tänk utifrån när det du säljer ska användas, förmodligen finns det en högre efterfrågan just då. 

  1. Sälj mer än du tror 

Du kan alltid testa att lägga ut det du hittat längst in i skåpet eller garderoben, även om det känns som att ingen skulle vilja köpa det. Det går ofta att sälja mer än vad man tror och skulle ingen vara intresserad så finns det många ställen där du istället kan skänka det. Saker som märkeskläder i bra skick, mobiler, ipads, sticklingar, böcker och utrustning till kameror är sådant som ofta säljer bra. Idag finns det en uppsjö med säljsajter där du kan få sålt dina saker och även inredning, leksaker, samlarsaker och verktyg är populärt att köpa begagnat.  

  1. Sälj saker som du tjänar mycket på 

Det som drar upp priset på en vara är att den är av bra kvalitet, unik och vacker. Det som går att tjäna bra pengar på är kläder från märken som är populära just nu. Även märkesväskor eller skor, sneakers, klockor och lite mer exklusiva solglasögon är sådant som du kan sälja för en del pengar. Mycket handlar om vad som är populärt just nu, som exempelvis olika porslinsserier från 50-talet eller vissa märken av keramik.

Något som det också finns en efterfrågan på är begagnade teknikprylar eller lego. Vill du sälja möbler eller inredning som är äldre så är det viktigt att sakerna är i bra skick för att du ska kunna få en bra peng. Hela saker i originalkartong med tillhörande instruktionsbok är ofta eftertraktat när det kommer till prydnadsföremål och inredning. Ovanliga vinylskivor och växter är också sånt som du kan få bra betalt för. 

  1. Sälj för miljön 

Sju av tio personer som bor i Sverige slänger sina kläder när de inte längre används och årligen så köper vi i genomsnitt 13kg nya kläder. En tredjedel av dessa kläder används aldrig och eftersom klädindustrin representerar hela 8% av globala utsläpp så gör du rätt i att försöka sälja eller skänka dina kläder om du tänker på miljön. Även dina andra begagnade saker kan återbrukas av någon annan som helt enkelt slipper köpa nytt.  

  1. Sälj för din ekonomi  

I en undersökning som Tradera utförde så uppskattade de medverkande att de i genomsnitt kunde fylla upp ca 12 flyttlådor med saker som de inte längre använde. Över hälften av personerna som medverkade i studien uppgav att de hade för mycket prylar hemma och det uppskattade värdet på sakerna som de kunde göra sig av med uppgick till nästan 14 000 kronor. Pengar som många ser som ett ganska trevligt tillskott i kassan.

Se till att starta sommaren 2021 med mer plats hemma och mer extrapengar till semesterns alla nöjen! 


Lycka till!

Informationen på bloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på bloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Fler inlägg

Ange din mail för att få de senaste blogginläggen direkt till din mailkorg

Få en smartare ekonomi

Skapa ett konto på en minut

Vi använder cookies för att anpassa din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av cookies. Du kan läsa mer i vår Integritetspolicy.