Spara hundratusentals kronor genom att flytta din tjänstepension

2021-03-03

Pension

Det har de senaste åren varit mycket diskussioner kring hur dyrt det är att flytta sin tjänstepension. En del bolag har i många fall tagit ut höga flyttavgifter när du som kund valt att flytta din tjänstepension till annan aktör. Från och med april 2021 så kommer det max få kosta 600 kr att flytta en tjänstepension. En så länge så gäller tyvärr detta bara för depåförsäkringar och fondförsäkringar utanför kollektivavtal. Det gäller inte heller för tjänstepensioner som har tecknats innan 2007 men det är ett bra första steg i ett förbättrat pensionssparande. I detta blogginlägg förklarar vi hur och på vilket sätt du kan dra nytta av denna ändring.

Tidigare flyttavgifter  

Tidigare så har flyttavgiften kunnat ligga på mellan 1-5% av sparandet som flyttas, plus en fast avgift som vanligtvis ligger runt 1 000 kronor. Om du tidigare skulle ha flyttat en tjänstepension med ett sparande på 500 000 kronor så skulle denna kostnaden bli följande:

Med 1% flyttavgift och 1 000 kronor i fast avgift: 6000 kr

Med 2% flyttavgift och 1 000 kronor i fast avgift: 11 000 kr

Med 3% flyttavgift och 1 000 kronor i fast avgift: 16 000 kr

Med 4% flyttavgift och 1 000 kronor i fast avgift: 21 000 kr

Med 5% flyttavgift och 1 000 kronor i fast avgift: 26 000 kr

Flyttavgiften sänks

Från och med april detta året (2021) så kommer flyttavgifterna att sänkas och det kommer max få kosta dig 600 kronor att flytta din tjänstepension. Om vi kollar på räkneexemplet ovan kan det alltså bli upp till 25 400 kr billigare att flytt en tjänstepension på 500 000 kr.

En majoritet av försäkringsbolagen tar ut årliga avgifter för att du har din pension hos dem. Denna avgift ligger i snitt på runt 0,65%. Genom att byta till en aktör som inte tar ut en avgift kan man få hundratusentals mer i pension.

Räkneexempel:

En 40 åring, med en tjänstepension på 500 000 kronor, som ska gå i pension vid 65 års ålder och som ska ta ut pensionen under 20 år hade sparat ca 930 000 kronor genom att undvika att betala en kapitalavgift på 0,65%. I räkneexemplet har vi räknat med att personen får en årsavkastning på 6% och via Alwys ränta-på-ränta kalkyl kan du själv räkna på hur mycket extra pension just du hade fått genom att undvika kapitalavgiften.

Så utnyttjar du detta  

Om du har din tjänstepension hos ett försäkringsbolag som har höga kapitalavgifter, så kan du nu eventuellt byta till en annan aktör som har lägre avgifter. På detta sätt drar du fördel av ändringarna och genom att betala lägre avgifter så ökar dina förutsättningar för att få en högre pension.

Lycka till! 

Informationen på bloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på bloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Fler inlägg

Ange din mail för att få de senaste blogginläggen direkt till din mailkorg

Få en smartare ekonomi

Skapa ett konto på en minut

Vi använder cookies för att anpassa din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av cookies. Du kan läsa mer i vår Integritetspolicy.