Skapa hållbara vanor för din ekonomi

Budget

26th January 2022

Skapa hållbara vanor för din ekonomi

Brukar du skjuta upp saker som du vet att du borde göra? När du sedan slutför den uppgiften upptäcker du att det faktiskt gick ganska snabbt och du funderar på varför du skjutit upp det så länge? Här är fem smarta vanor som alla vet att de borde göra, som inte tar särskilt lång tid att skapa, men som många ändå gärna undviker.

En regel för automatisk besparing

En av de bästa sakerna du kan göra för din ekonomi är att se till att betala till dig själv först. Det första steget är att göra en budget, som beskriver alla dina inkomster och utgifter för en viss tidsperiod (vanligtvis per månad). Förhoppningsvis har du mer inkomst än utgifter, och pengarna som blir över är vad du kan använda för att börja spara eller betala ner din skuld.

Att betala själv först innebär att istället för att ta det som blir över i slutet av månaden och lägga in det på ditt sparkonto, så betalar du dig själv i början av månaden. När du sparar i slutet av månaden blir det ofta så att man aldrig har några pengar över. Det bästa sättet att spara är att sätta upp en automatisk sparregel varje månad. Hitta ett högavkastande sparkonto och skapa en återkommande överföring från ditt privatkonto varje månad. Det är viktigt att du har ett separat sparkonto då det gör det svårare att ta ut pengar om det inte är en sann nödsituation.

Återkommande investeringar

En annan bra ekonomisk vana är att regelbundet investera pengar på börsen. Att försöka tajma marknaden är ett vanligt misstag för nybörjare – en mycket bättre och mer hållbar taktik är att skapa en återkommande överföring från ditt privatkonto. Det är ett utmärkt sätt att minimera risken för att investera alla dina pengar på en specifik punkt för marknaden. Precis som att skapa ett separat sparkonto, skapa ett ISK-konto. Detta är separat från kontot som du använder för dina månatliga utgifter vilket gör att du inte kommer använda pengarna om du verkligen inte behöver dem.

Automatisk fakturabetalning

Att ställa in att dina räkningar ska betalas automatiskt är en annan bra ekonomisk vana som du kan göra på bara några minuter. Detta är viktigt av två skäl – den första är att förseningsavgifter och ränta på uteblivna betalningar kan ha en överdriven inverkan på din budget. Att undvika dessa avgifter och räntor är mycket viktigt. Det andra skälet är att det frigör dig att göra andra saker med ditt liv. Att sätta din ekonomi på autopilot är en bra ekonomisk vana att ha.

Konto för fasta kostnader

Innan du ställer in automatisk fakturabetalning behöver du säkerställa att det kommer att finnas tillräckligt med pengar på kontot varje månad när summan dras. En bra vana är att börja med att gå igenom din budget och se hur mycket fasta kostnader du har varje månad som du har på autogiro. Därefter skapar du ett till konto på din bank som där du automatiskt för över den summan till varje månad när du har fått lön. Det kan vara bra att föra över lite extra varje månad och ha en buffert på det kontot ifall någonting oförutsett skulle hända och som hindrar dig från att övertrassera ditt konto (och bli drabbad av fler avgifter).

Skaffa Alwy

En tjänst som hjälper dig att hålla koll på all din ekonomi är Alwy. Du kan använda Alwy för att granska alla dina olika finansiella konton i en tjänst. Tjänsten kategoriserar dina månatliga utgifter och ser hur du förhåller dig mot din uppsatta budget som du skapar i tjänsten. En bra vana är att se över din ekonomi i Alwy en gång i veckan.

Sammanfattning

Om du har skjutit upp några av dessa ekonomiska vanor är det nu dags att införa dem. Som det gamla ordspråket säger – den bästa tiden att plantera ett träd var för 20 år sedan; näst bästa tiden är idag. Låt inte mer tid gå utan att se till att din ekonomi är i toppform.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store