Så väljer du dina fonder i 5 steg

Investera

26th January 2021

Så väljer du dina fonder i 5 steg

När du sätter dig ner för att välja dina fonder så kan det kännas mest lockande med senaste topplistorna över de fonderna som historiskt sett haft bäst avkastning. Det som är viktigt att tänka på är dock att topplistorna endast speglar det som har varit och att det inte finns någon garanti för att kursen kommer att fortsätta att utvecklas positivt för dessa fonder. Det finns förutom topplistorna en del andra sätt att tänka när du ska välja dina fonder och här kan du läsa om detta, i 5 steg.

1. Välj marknad

Det första du kan göra är att fundera kring vilka marknader som du hade velat investera dina pengar i. Vilka av dessa tror du kommer att den bästa tillväxten? Kan det vara Kina, USA eller kanske Europa? När man investerar så är det viktigt att man sprider sina risker. Välj därför inte enbart fonder på en marknad utan välj fonder från flera olika marknader.

2. Utvärdera avkastning

Ta dig en titt på hur den fond du är intresserad av har presterat, i förhållande till liknande fonder. När du gör detta ska du se till att titta över många perioder och inte bara det senaste året. Kolla inte enbart på totalavkastningen för fonden utan kolla även på hur fonden har klarat sig i sämre tider. Har fonden gått ned mer eller mindre än sitt index under sämre tider? Om du vill lära dig mer om avkastning kan du göra det här.

3. Se över riskerna

Du bör även kolla upp risken för fonden. Beroende på vad fonden investerar i så har den olika risk. En fond med högre risk get oftast chans till en högre avkastning men den har även en större sannolikhet att tappa i värde.

När det kommer till fonder så bestäms risken genom en EU-gemensam standard där man bestämmer fondens risk utifrån en skala mellan 1-7. Om fonden är klassificerad som risk 1-2 betyder det att fonden har en låg risk. 3-5 betyder att fonden har en mellan risk och 6-7 innebär att fonden har en hög risk. Tänk på att riskmåttet baseras på hur fonden har utvecklat sig de senaste 5 åren och kan därav förflytta sig på riskskalan över tid.

4. Jämför dina avgifter

Kolla upp hur hög fondens förvaltningsavgift är. Har du svårt att välja mellan två fonder som annars är likvärdiga, så kan du välja den som har lägst avgift. Genom att använda dig av Alwys fondkoll kan du enkelt identifiera fonder som har en högre avgift.

5. Undersök dina innehav

Du kanske av moraliska skäl inte vill investera dina pengar i vissa bolag eller i en viss bransch? Det är viktigt att det fonden investerar i stämmer överens med dina värderingar. Genom att kolla upp fonden så kan du få fram vilka bolag den investerar i. Se till att du har koll på att det fonden investerar i stämmer överens med dina värderingar.

Lycka till!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store