Så undviker du hajpen när du bygger upp din finansiella hälsa

Investera

10th July 2021

Så undviker du hajpen när du bygger upp din finansiella hälsa

Heta finansiella trender så som kryptovalutor, Gamestop aktier och att tima marknaden med köp och säljorders låter som en kul grej men låt inte hajpen distrahera dig från att bygga en sund finansiell hälsa.

Varför?

Tänk dig att du har investerat 50% av dina besparingar i Gamestop aktier, du har ingen buffert och helt plötsligt så förlorar du ditt jobb. När du försöker att sälja dina aktier så märker du att värdet har gått ner så pass mycket så att de inte täcker dina månatliga utgifter. Detta trots allt du hade tjänat massvis med pengar på aktierna tills alldeles nyligen.

Detta är ett extremt exempel men det är vanligare än vad man tror att personer satsar allt i t ex kryptovalutor utan att ha sparat ihop en buffert. Funkar det så går det hur bra som helst för dessa personer men det är en enorm risk och man ska vara medveten om att om något går fel så hamnar man i en ordentlig finansiell och personlig kris.

Så vad är lösningen? Genom att bygga upp en sund finansiell hälsa så bygger du upp en bra finansiell motståndskraft från potentiella finansiell problem. En sund finansiell hälsa hjälper dig att klara av jobbiga situationer såsom att du blir av mer jobbet, sjukskriven en längre tid eller rentav en global pandemi.

Oavsett vad det är som är hett på marknaden just nu så är det 3 saker du alltid ska komma ihåg:

Bygg ett bra kreditbetyg

En dålig kreditscore kan få en större påverkan på ditt liv än vad du tror. En dålig kreditscore kan påverka dina chanser att få lån, att få vissa jobb, hyra vissa lägenheter, köpa ett hem etc. För att undvika att du får ett sämre kreditbetyg så kan du:

  1. Slå ihop små skulder. Flera små lån påverkar ditt kreditbetyg negativt. Om du har flera små lån så ska du försöka slå ihop dem till ett större lån. Då blir det dessutom lättare att ha koll på betalningen då du bara har en faktura som ska betalas för lånet. 
  2. Betala av dina skulder. Detta är ännu bättre än att slå ihop dina skulder. Genom att betala av dina skulder så kommer ditt kreditbetyg att förbättras.   
  3. Säg upp kreditkortet. Dina kreditkort påverkar ditt kreditbetyg och om du inte använder kreditkortet så bör du säga upp det då ditt kreditbetyg kommer att förbättras. Många vet det inte att även om du inte använder ditt kreditkort så påverkar det ditt kreditbetyg.  

Bygg upp ditt sparande

Ibland händer det som man inte tror kan hända och du blir av med jobbet. Det tar ofta några veckor innan man har hittat, och är på plats på ett nytt jobb. Därav så behöver du ha ett buffertsparande som gör att du klarar dig några månader utan inkomster.

Om du inte redan har ett buffertsparande så är det nu dags att bygga up ett. Istället för att behöva ta ut ett lån om du råkar ut för en oförutsedd finansiell händelse kan du då istället använda dig av din buffert.

4 tips för att “boosta” ditt sparande
  1. Automatisera ditt sparande så att du glömmer bort det. Välj ett belopp från din lön som automatiskt sätts in på ett sparkonto direkt när lönen kommer in. På så sätt försvinner de pengarna innan du hinner spendera dem.
  2. Spara före du spenderar, inte efter.  Spara med ett mål och se till att du sparar pengar innan du börjar att spenderar. Det är lätt händ att de flesta sparar om man råkar har pengar över i slutet av månaden istället för att sätta av pengar innan man har hunnit göra av med pengarna. När man väntar så blir det lätt att man lägger pengarna på annat än just ett sparande.
  3. Skippa utgifterna som inte ger dig något värde. Synka dina utgifter med dina mål och prioriteringar. Minska på de utgifterna som du kan och spara istället.
  4. Hitta sätt för högre intäkter. Ta ett extrajobb, fråga om en löneförhöjning, sälj saker som du inte längre behöver, jobba övertid etc för att få in extra pengar till ditt sparande.

Bygg upp din pension och gör dig fri tidigare

Spara långsiktigt för dina framtida mål som ekonomisk frihet, pensionen eller bara för att helt enkelt ha mer pengar. Pengar som du behöver inom ett år ska generellt sätt inte investeras för att det finns en risk att marknaden har gått ned när du behöver dina pengar. Desto längre tid du sparar, desto högre chans att marknaden har gått upp. 

Det är aldrig för tidigt att börja planera för pensionen. Desto tidigare du börjar, desto minder behöver du sätta av varje månad. Detta är för att pengar växer exponentiellt med ränta på ränta effekten. Du kan själv räkna på ränta-på-ränta effekten här.

Vill du istället räkna på hur mycket du behöver spara för att bli ekonomiskt fri? Kika in Alwys ekonomiska frihetskalkyl här.

Bygg dina drömmar

Att förbättra din finansiell hälsa handlar inte om att blockera möjligheter och roliga saker i dagsläget. Det handlar istället om att skapa en stabil grund för dig att bygga dina drömmar på.

Lycka till!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store