Så säger du upp dig och reser jorden runt

Budget

2nd August 2021

Så säger du upp dig och reser jorden runt

Drömmer du om att säga upp dig och resa jorden runt? Om du läser detta inlägget på jobbet så är det bäst att din chef inte ser det. I detta inlägget går vi nämligen igenom de olika stegen och ger dig tips för att faktiskt kunna göra det.

Det första och det svåraste

Det första steget och det svåraste är att bygga upp modet att faktiskt säga upp dig. Det kommer finnas en lång lista med anledningar till varför du inte ska göra det. Det kan vara att du tycker att du är för gammal, för ung, att du inte kommer träffa några vänner på din resa, vad ska dina vänner här hemma säga osv.

Sanningen är att dessa anledningar kommer alltid vara här och att de är mer ursäkter än anledningar. Du kan göra det, om du vill, och många har gjort det innan dig. Du är precis lika smart och kapabel som dem som redan har gjort det och du är inte för gammal.

Nu när vi är klara med pep talket så låt oss kika på de mer praktiska och logiska stegen.

Steg 1: Gör din research

Du kommer inte resa jorden runt imorgon och antagligen inte nästa vecka heller. Du kan men du kommer antagligen inte göra det. Ta dig tiden att forska så mycket som möjligt och prata med folk som har gjort en liknande resa. Det finns flera grupper på t ex Facebook som du kan fråga om tips.

Ta fram en karta och rita en cirkel på alla ställen som du vill besöka. Kolla sen på varje land och ta reda på hur dyrt är det med mat, boende och vad kostar de olika sevärdheterna?

Steg 2: Hur mycket kommer du spendera per dag?

Lista ut hur mycket du vill leva på varje dag. Vissa klarar sig på 500kronor om dag och då inkluderar det allt. Mat, boende, transport och verkligen allting. Detta är lättare i vissa länder men kom ihåg att några av de finaste länderna att se är några av de billigaste att leva i.

Bara du känner dig själv och ta reda på vilken summa som är realistisk att leva på. Gå tillbaka till din lista med länder. Vilka länder kommer spränga din budget och i vilka länder kommer du få pengar över? Va ärlig mot dig själv och välj länder som är anpassade till din budget.

Steg 3: Börja spara

Ta en ordentlig titt på vad du spenderar varje dag. Många blir förvånade när man ser att man redan spenderar t ex mer än 500 kronor varje dag. När du inkluderar din hyra, transportkostnader och allt annat som du betalar för så kan du se att det ofta blir billigare för dig att vara på resande fot än att vara hemma. Beroende på hur mycket du behöver spara så finns det olika sätt. Om du planerar att resa om flera år så kan du eventuellt investera en del av ditt sparande. Med Alwys kalkylator för ränta-på-ränta så kan du räkna på ett sparande i t ex fonder.

Steg 4: Banker, kreditkort & fakturor utomlands

Om din nuvarande bank inte finns globalt eller om den har höga kostnad för uttag utomlands så bör du se över om du kan skaffa dig en annan bank och kort för din resa. Varje krona räknas när du är på resande fot så se till att det inte försvinner pengar till banken.

När det kommer till kreditkort så kan du kika efter kreditkort med reseförsäkringar och som kommer utan valutapåslag. På så sätt så har du en viss försäkring när du reser och det springer inte iväg pengar för valutaväxling. Du kanske rentav kan få poäng när du använder ditt kreditkort som du kan använda för flyg och hotellnätter.

Steg 5: Flygbiljetter

När du bestämmer dig för att starta din resa så har du två konkreta val: jorden runt biljetter eller att köpa flygbiljetter utefter resans gång. Jorden runt biljetter kan vara komplexa och du måste ofta gå via en resebyrå som erbjuder olika paket.

Om du väljer att gå efter att köpa biljetter under resans gång så vill du fokusera på den första resan och därefter planerar din rutt. Ett tips är att använda sig av Skyscanner och söka efter biljetter från din hemstad till överallt. Välj den billigaste och därefter kan du göra en plan från var du har hamnat. Att planera allt från början tenderar att vara svårt.

Steg 6: Backpacka eller resa med bagage?

Detta är en mer personlig fråga och vissa föredrar att resa med en ryggsäck och vissa föredrar att resa med bagage.

När du bestämmer dig så kika på var du planerar att åka. Ska du gå genom öken, djungel och klättra i berg så kan det vara enklare att bara ta med sig en ryggsäck. Om du istället ska åka till städer så kommer du inte stöta på alltför mycket problem med en rullväska. Viktigt att komma ihåg är att din väska måste vara relativt liten så den får plats i olika förvaringsskåp på resans gång.

Oavsett vilken typ av bagage du väljer så är det viktigt att ta tar med dig en mindre väska. Din ryggsäck eller resväska kommer innehålla alla dina saker och du vill undvika att behöva ta med dig alla dina saker var du än går.

Steg 7: Börja tänka på din packning

Här kan rädslan verkligen komma fram och hur packar man egentligen för en jorden runt resa? Hur förbereder man sig för flera klimat samtidigt?

Huvudtipsen är:
– Vänj dig vid tanken att använda samma kläder om och om igen.
– Packa kläder som kan användas till flera olika syften
– Köp kläder på resans gång och se till att lämna lite utrymme i din buffert för detta.

Kom ihåg att allting som du kan tänkas behöva kan köpas under resans gång.

Steg 8: Reseförsäkring

Lämna inte landet utan någon form av reseförsäkring. Saker händer när du reser och även om du inte vill tänka på det värsta som kan hända så borde du göra det. En reseförsäkring kan täcka allt möjligt från skador till stulet bagage och inställda flyg. När du kollar på reseförsäkringar så glöm inte att kolla om det ingår någon reseförsäkring på det kortet du använder i dagsläget.

Steg 9: Allt du äger

I takt med att din resa kommer närmare och närmare så kommer du inse just hur mycket saker du faktiskt har. Gå igenom sakerna du äger och försök att göra dig av med så mycket som möjligt. Använd sidor som Blocket och Facebook Marketplace för att sälja saker. Använd sen de pengarna till din resa.

För de sakerna som du inte vill sälja eller som du kommer att behöva så kan du försöka förvara dem hos vänner och familj. Att hyra ett förråd kan också vara ett alternativ men det kan snabbt bli dyrt om du inte har något fast datum för när du kommer tillbaka.

Steg 10: Planera resan

Det kan uppfattas som konstigt att vi har planeringen som det sista steget. När du ska resa länge så är det bättre med så lite planering som det bara går. På något plan så lämnar du ditt gamla liv bakom dig och du kan resa utan att ha något datum på när du ska vara tillbaka. Om du gillar det i något specifikt land så kan du stanna längre där om du inte har en fast planering. Det är inte heller realistiskt att planera en sådan här resa på detaljnivå.

OBS: Många länder kan vilja se ett “proof of exist” så när du kommer till ett nytt land kan det vara bra att ha någon form av plan på hur länge du har tänkt stanna, vad du ska göra och när du ska åka vidare.

Säg hejdå

Säg hejdå och gör dig redo för ditt livsresa och missa inte ditt flyg.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store