Så kan du spara pengar till dina barn

Sparande

20th January 2021

Så kan du spara pengar till dina barn

Att vilja spara pengar till sina barn kan för många föräldrar kännas som en självklarhet från den dagen de föds. Du behöver egentligen inte veta precis vad det är som du sparar till, men att ditt barn en dag kanske kan köpa en egen lägenhet och ta sitt körkort är bra mål. Oavsett vad barnen kan komma att behöva i framtiden så kan det som förälder kännas bra att man kan ge dem en så bra start i livet som det bara går. Därför är det också bra att börja spara till dina barn så tidigt som möjligt. I detta blogginlägg ger vi förslag på hur du kan tänka med ditt barnspar.

Kapitalförsäkring

Det första du kan göra är att öppna en kapitalförsäkring. Detta är för att du ska ha kontroll över när barnen ska få tillgång till pengarna. Väljer du istället att öppna t ex ett ISK-konto i barnens namn så kan de välja att ta ut pengarna på kontot när de fyller 18 år. Det är inte säkert att dina barn är mogna nog att ta del av pengarna redan vid 18-års ålder. Med en kapitalförsäkring kan du sätta dig själv eller din partner som ägare på kontot och välja barnen som förmånstagare. Då kommer sparandet på kontot att bli öronmärkt för varje barn medan du behåller kontrollen över pengarna tills barnen är redo. De flesta banker erbjuder kapitalförsäkringar.

Indexfonder och aktiefonder

Beroende på hur din ekonomiska situation ser ut så kan du lägga undan olika mycket pengar. Men det du lyckas spara undan kan med fördel placeras i fonder så att de får möjlighet att växa. Du kan även spara i andra typer av värdepapper så som t ex aktier. Hur många värdepapper du vill spara i är upp till dig, men det går generellt sett bäst för de som har minst 12 aktier och/eller minst 7 fonder på sitt konto. Genom att spara i flera olika värdepapper så sprider man sina risker. Eftersom du ska spara pengar under en lång tidsperiod (18-20 år) så kan du ta en något högre risk med ditt barnsparande. Detta betyder att ditt barnsparande kan ha en högre andel index- och aktiefonder. Det är även fördelaktigt att välja billiga fonder, där avgiften är låg, när du sparar under en längre tidsperiod.

Kul fakta som kanske kan inspirera dig

Sparar du 1 000 kr/månad till ditt barn de närmsta 20 åren med en snittavkastning på 7%, så kommer du tillslut att ha sparat ihop en summa på över 500 000 kronor. Denna summa kan ge ditt barn en bra start i vuxenlivet. När man sparar under längre tidsperioder så börjar pengarna att “växa av sig själva” och detta kallas för ränta-på-ränta effekten. För att se hur ett sparande kan växa sig stort med ränta-på-ränta så kan du använda dig av Alwys ränta-på-ränta kalkylator som du hittar här.

Lycka till!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store