Ekonomisk frihet – vad är det?

Budget

23rd January 2021

Ekonomisk frihet – vad är det?

Många drömmer om en vardag där man kan göra precis bara det man önskar. Som att resa, spendera tid med familj och vänner eller bosätta sig utomlands. Ett sätt att lyckas uppnå detta är genom att bli ekonomiskt fri och inte vara tvungen att lägga sin tid på att arbeta. Att bli ekonomiskt fri är något som du kanske bara hört om, och som känns väldigt långt bort från där du ekonomiskt befinner dig idag. Det som menas med att man blir ekonomiskt fri är att du helt enkelt inte är i behov av att arbeta för att täcka dina utgifter. Du har då satt tillräckligt med pengar i arbete genom investeringar av olika slag och är inte beroende av att få in en lön som inkomst. Med rätt tänk och agerande så kanske möjligheten till detta är närmare än du tror? Här får du tips på hur du kan starta din resa mot ekonomisk frihet.

Det första du funderar på är kanske hur lång tid det kommer ta för dig att bli ekonomiskt fri. Det som spelar in här är följande fyra faktorer:
– Hur stort ditt nuvarande sparande är
– Den förväntade avkastningen på ditt sparande
– Hur mycket pengar av din lön som du kan investera varje månad
– Dina utgifter

Hur mycket pengar behöver du spara?

Det andra du funderar på är kanske hur mycket pengar som du egentligen behöver för att bli ekonomiskt fri. Här kan man använda sig av olika räknesätt, men det vanligaste är något som kallas för “4%-regeln”. Denna regel innebär att man räknar med att årligen kunna ta ut 4% av det sparande som man har. 4% regeln förutsätter att börsen beter sig som den har gjort under de senaste 100 åren. Regeln förutsätter även att ditt sparande är investerade i exempelvis aktiefonder eller aktier, där den förväntade värdeutvecklingen är lika med eller högre än 4%. Du kan enkelt fylla i, räkna ut samt följa din egna personliga resa till ekonomisk frihet med hjälp av Alwys kalkylator för ekonomiskt frihet här. Alternativt kan du räkna enligt formeln nedan;

Så här kan du räkna med 4%-regeln

Om du vill ta ut 15 000 kronor i månaden i resten av livet så behöver du spara ihop ca 4,5 miljoner kronor. 4% av 4,5 miljoner blir 180 000 om året som sedan blir 15 000 i månaden. Om du har utgifter på 15 000 kronor i månaden så behöver du alltså spara ihop ca 4,5 miljoner kronor för att bli ekonomiskt fri.
Detta behöver du spara om du istället har utgifter för:
– 20 000 kronor/månad = 6 miljoner kronor
– 25 000 kronor/månad = 7,5 miljoner kronor
– 30 000 kronor/månad = 9 miljoner kronor
Desto lägre dina utgifter är varje månad, desto snabbare kan du också bli ekonomiskt fri.

Lycka till!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store