Buffertsparande – Så stor buffert bör du ha

Budget

2nd October 2020

Buffertsparande – Så stor buffert bör du ha

En buffert är en summa pengar som du enkelt kan komma åt ifall du skulle råka ut för en oförutsedd avgift. Det kan vara mindre händelser som att din mobil eller diskmaskin går sönder men även större oförutsedda händelser som att bli av med jobbet eller råka ut för en olycka och bli sjukskriven under en längre tid. I detta inlägg går vi igenom hur stor buffert som passar för olika stadier i livet. Vi på Alwy rekommenderar att din buffert förvaras på ett konto som är lättåtkomligt med insättningsgaranti.

Hur stor buffert behöver du ha?

Hur stor buffert som du ska ha beror på din livssituation. En flerbarnsfamilj med villa, Volvo och vovve behöver generellt sett en större buffert än ett singelhushåll som bor i hyresrätt. Du kanske har hört att man ska ha omkring två till tre månadslöner i buffert? Är ni flera i hushållet och har hus, bil och husdjur så behöver ni troligtvis en större buffert. Det är för att ni då har fler saker som kan tänkas kosta pengar antingen var för sig eller i värsta fall, samtidigt. Om du istället bor själv och i hyresrätt så löper du mindre risk att råka ut för stora dyra oförutsedda händelser. Du behöver därmed inte ha en lika stor buffert som familjen i villan. Läs mer på Därför är en buffert så viktig.

Singel utan barn
En summa på 1–2 månadslöner, efter skatt, kan vara en rimlig summa för en buffert. Summan varierar beroende på om du bor i hyresrätt, bostadsrätt, hus, om du har bil och/eller dyrare fritidsintressen.

Singel med barn
Om du är singel med barn i hushållet kan det vara bra att försöka ha en buffert på ungefär 3 månadslöner. Har du flera barn som bor hemma och om de är lite äldre kan du behöva en större buffert, likaså om du bor i hus eller bostadsrätt och har flera dyra saker som kan komma att gå sönder. Äldre barn tenderar att ta sönder saker som är dyrare än de saker som små barn tar sönder, till exempel mobiltelefoner och fordon. Här gäller det att anpassa bufferten efter just din situation. Det kan inte vara helt lätt att spara ihop tre månadslöner när man är ensamstående med tre barn. Ett bra första steg är att se över sina vardagliga kostnader för att se om man kan spara pengar någonstans och på så sätt komma igång med ett buffertsparande. Läs mer på Budget för ensamstående föräldrar.

Par utan barn
Om ni är två med inkomst och som delar på hushållets utgifter så har ni en bra grund för att hantera oförutsedda utgifter. Speciellt om ni inte har barn eller om era barn har flyttat hemifrån. En total buffert på ca 1–2 månadslöner kan vara en lagom buffert för er. En större buffert kan behövas om ni bor i hus/bostadsrätt och har flera dyra saker som kan komma att gå sönder.

Par med barn
Ett hushåll med barn, som har två inkomster, har generellt en bra ekonomiskt grund. Samtidigt så har dessa hushåll stora utgifter och allt för ofta flertalet aktiviteter som kostar pengar. En total buffert på 3–4 månadslöner kan vara bra att ha. En större buffert kan behövas om ni har flera barn, bor i hus eller bostadsrätt och har flera saker som kan komma att gå sönder. Ni har kanske till exempel 2 bilar som kan gå sönder samtidigt om ni har riktig otur.

Var ska du placera din buffert?

En buffert behöver vara lättåtkomlig och du ska snabbt kunna komma åt pengarna om du behöver dem. Bufferten ska alltså placeras i ett tryggt alternativ där du inte riskerar att förlora dina pengar. Buffertsparande passar därför inte på börsen utan bör placeras på ett sparkonto med insättningsgaranti och utan bindningstid. Det är även positivt om du får ränta på ditt sparkonto. Läs mer på Tre steg för att börja buffertspara.

OBS! De sparkontona med högst ränta är inte alltid bäst för ditt sparande. Kolla därför noga igenom att kontot verkligen har insättningsgaranti då flera av de sparkonton som har höga sparräntor saknar insättningsgaranti. Om ditt sparkonto saknar insättningsgaranti så riskerar du att förlora dina pengar om företaget skulle gå i konkurs.

Hur du kan spara ihop 2–4 månadslöner

Att spara ihop flera månadslöner kan ibland kännas jobbigt och även ouppnåeligt. Om du inte redan har ett buffertsparande är det dags att komma igång. Det första steget är att sätta upp ett månadssparande där det automatiskt dras pengar varje månad från ditt lönekonto till ett sparkonto. Detta månadssparande ska dras direkt när lönen kommer in på kontot. Detta är ett bra sätt att spara på, eftersom du sparar pengar innan du har hunnit använda dem. Sparar man istället i slutet av månaden så är det lätt hänt att man har unnat sig lite extra innan månaden är slut och att man då inte har några pengar kvar att spara.

En rekommendation är att spara 10% av sin lön efter skatt. Det är dock viktigt att känna av vad man själv klarar av – vissa månader kanske man kan spara mindre och vissa månader kanske man kan spara mer. Genom att spara lite hela tiden så kommer ditt buffertsparande att byggas upp över tid.

Se över dina utgifter

En stor del av våra månadskostnader går att påverka. Bolånet, privatlånet, elavtalet, hemförsäkringen, mobilabonnemanget med mera går alla att påverka. Genom att jämföra dina avtal kan du minska dina utgifter. Genom att minska dina utgifter kan du istället lägga dessa pengar på att bygga upp ett buffertsparande. Bli inte förvånad om du kan spara flera tusenlappar genom att jämföra dina olika abonnemang och avtal.

Med Alwy får du hjälp att få kontroll på din ekonomi. Alwy samlar hela din ekonomi på ett ställe, visar vilka abonnemang du betalar för samt vilka förbättringar du kan göra för att få mer pengar i plånboken. Kom igång med Alwy redan idag!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store