Så bygger du en utdelningsportfölj

Investera

8th May 2021

Så bygger du en utdelningsportfölj

En utdelningsportfölj är ett sätt att ge dig själv ett stabilt inflöde av pengar genom utdelningar, som du sedan kan välja att återinvestera (för ännu mer utdelningar), investera i annat, eller spendera på vad du vill. Genom att bygga en utdelningsportfölj så skapar du en passiv inkomst åt dig själv. I detta inlägget går vi igenom några tips och vad man ska tänka på när man skapar en utdelningsportfölj. Vi kommer bland annat kolla på hur en bra utdelningsportfölj kan se ut, riskerna med en utdelningsportfölj, hur man ska tänka med källskatten och det mer praktiska som när får man utdelningen och vad betyder egentligen x-dagen.

Hur ser en bra utdelningsportfölj ut?

Hur ser då en bra utdelningsportfölj ut? De flesta utdelningsinvesterare gillar att ha många bolag i sin portfölj men det är inget krav. En bra grund för en utdelningsportfölj är dock att ha minst 10-15 bolag som är spridna över olika branscher och länder. När du väljer ut dessa 10-15 bolag så finns det flera saker som kan vara bra att ha koll på och vi kommer att gå in på de i mer detaljer nedan.

Aktiens direktavkastning

Direktavkastning anges i procent och är ett mått på hur mycket bolaget delar ut i förhållande till sitt pris. Till exempel om ett bolags aktiekurs har ett aktiepris på 100/aktie och delar ut 10 kr om året så har aktien en direktavkastning på 10%. Förenklat kan man säga att direktavkastningen är den procenten av din investering som du “får tillbaka” varje år för bolaget som tack för att du har investerat i dem.

OBS: En fälla många gör är att man letar efter den högsta möjliga direktavkastning men det kan vara riskfullt. Ett bolag kan ändra sin utdelningspolicy och bolag med hög direktavkastning löper generellt sätt en större risk för att sänka sin utdelning då det helt enkelt blir för dyrt för bolaget att dela ut en sån stor del av bolaget årligen. Pengar som delas ut kan inte återinvesteras i verksamheten.

Aktiens utdelningshistorik

Historisk historik är ingen garanti för framtida utveckling men den säger en hel del om bolaget och vad du kan förvänta dig. Det finns t ex bolag som har höjt sin utdelning i mer än 25år i rad och dessa anses som en tryggare utdelning än t ex ett bolag som ofta har höjt och sänkt sin utdelning. I USA och Kanada är det vanligare med utdelningar och att investera i bolag som levererar en stabil utdelning. För att vara attraktiva för investerare så är det därmed viktigt för bolagen att kunna visa upp en bra statistik runt sina utdelningar.

Tänk på att bolag kan bara dela ut pengar när de går med vinst (undantag finns) och om bolaget du investerar i får det svårt så kan de komma att sänka / ställa in utdelningen trots att de har haft en fin utdelningshistorik.

Utdelningstillväxten – vad är det?

Utöver att ha koll på om bolaget har delat ut pengar under en längre tid så kan det vara bra att kolla på utdelningstillväxten. Bolag som både har delat ut pengar under en lång tid och kontinuerligt höjt utdelningen är högt ansedda och blir attraktiva för investerare. Bolag med lång utdelningshistorik och utdelningstillväxtkallas oftast för Dividend Kings och Dividend Champions och återfinns främst i USA men det finns svenska exempel där bolag har delat ut länge och höjt sin utdelning varje år.

Hur ofta utdelningen kommer

Beroende på strategin du har med din utdelningsportfölj och när du behöver pengarna kan det vara värt att kolla på hur ofta bolaget delar ut. Det finns bolag som delar ut pengar varje månad, varje kvartal, en gång om året och mer sällan. Om du ska leva på utdelningarna på månadsbasis så kan det vara bra att se till att du får in det som behövs för att täcka dina levnadskostnader varje månad. Genom att äga flera olika bolag får du en mer jämn ström av utdelningar och det går, även om det är lite pilligt, att få utdelning varje dag genom att kombinera flera olika bolag på olika marknader och branscher. Desto oftare du får utdelningar, desto oftare kan du återinvestera dina utdelningar och då dra fördel av andra strategier så som t ex Dollar Cost Averaging som förenklat menar på att desto fler gånger du kan investera desto jämnare och bättre utveckling kommer du att få på börsen.

Finns det risker med en utdelningsportfölj?

Ja! Vi har skrivit lite om det redan och det är viktigt att vara med på att en utdelning aldrig är garanterad. Även bolag som har delat ut utdelningar under en längre tid kan tvingas minska på utdelningen och i värsta fall sluta att dela ut pengar om det uppstår en kris i bolaget. Under corona pandemin har flera utdelningar ställts in för att kunna återupptas när bolaget är på fötter igen. På grund av detta är det alltid en bra ide att sprida dina risker på flera olika bolag, marknader och branscher så att även om någon bransch går igenom tuffare tider så har du minskat risken för att du skulle bli utan utdelning i framtiden.

Det är även viktigt att komma ihåg att när bolagen väljer att genomföra en utdelning så kan de inte själva återinvestera bolagets vinst i verksamheten. T ex man delar ut pengar istället för att köpa den där nya maskinen. Därav ska man vara vaksam med bolag som delar ut för mycket pengar (hög direktavkastning) då det kan vara så att deras verksamhet blir lidande av att bolaget delar ut en stor summa pengar istället för att investera i t ex den där nya maskinen.

Vad ska du göra med dina utdelningar?

För att din utdelningsportfölj ska växa så är det viktigt att du återinvesterar dina utdelningar. Det gör att du får en ränta-på-ränta effekt på din utdelningsportfölj och du får då även utdelning på utdelning. Med Alwys ränta på ränta kalkylator kan du räkna mer på ränta på ränta effekten och varför den är så viktigt.

När du har nått en nivå där du ser att du kan börja leva på dina utdelningar eller för att ge vardagen en extra liten guldkant så kan du ta ut utdelningarna från din utdelningsportfölj och då istället välja att gå på t ex restaurang för dina utdelningar.

Vad är källskatt och varför påverkar det din utdelningsportfölj?

Då de flesta Dividend Kings återfinns utomlands så är det viktigt att du har koll på källskatten då du med största sannolikhet kommer få utdelningar från andra länder än Sverige via tex Amerikanska bolag. Enkelt förklarat så innebär det att det dras en skatt på utländska utdelningar. Du kan dock få tillbaka denna skatten och det är inte helt lätt att göra själv. Därför ska du istället se till att äga dina utländska innehav på en kapitalförsäkring hos din bank / mäklare. Då sköter nämligen dem processen med att ansöka om att få tillbaka källskatten. Tiden det tar att få tillbaka källskatten varierar kraftigt mellan banker och det kan ta allt från 6 veckor till 2 år beroende på vilken bank du använder. Det är dock fortfarande betydligt enklare än att försöka få tillbaka källskatten själv.

När får du din utdelning?

För att du ta del av utdelningen behöver du vara en registrerad aktieägare i bolaget. I Sverige så tar det 2 bankdagar för att bli registrerad som aktieägare och det tar 3 bankdagar i Nordamerika. På grund av detta måste du köpa aktien i god tid innan utdelningen sker, för att du ska ha rätten att få ta del av den. På bolagets hemsida eller hos banken / mäklaren som säljer aktien kan du hitta information om planerade utdelningar för respektive bolag.

Vad är x-dagen?

X-dagen är den dagen då inte längre har rätt till nästa utdelning om du köper aktien. Till exempel om ett bolag ska betala ut utdelning på en fredag så kan x-dagen vara på torsdag. Då får du inte ta del av utdelningen om du köper aktien på torsdagen utan du måste ha köpt aktien redan under onsdagen för att ta del av fredagens utdelning.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store