Om sparkonton

Sparande

14th August 2020

Om sparkonton

Ett sparkonto är ett konto där du kan spara pengar både på kort och på lång sikt. Det finns olika typer av sparkonton och de har olika typer av villkor. Det finns sparkonton där du fritt kan ta ut dina pengar samt även sparkonton med bindningstider eller andra begränsningar. Det skydd som ditt sparande har varierar beroende på vilket typ av bolag som du sparar hos.

Du kan inte spara i aktier, fonder och andra finansiella produkter på ett vanligt sparkonto.

Alwy rekommenderar alltid att du har ett sparkonto med insättningsgaranti och att dessa pengar förvaras lättåtkomligt.

Var kan jag öppna ett sparkonto?

Du kan öppna ett sparkonto hos en bank eller ett kreditmarknadsbolag. Sparkonton hos en bank eller ett kreditmarknadsbolag skyddas av den statliga insättningsgarantin. Det innebär att om banken eller kreditmarknadsbolaget går i konkurs så har du rätt att få tillbaka upp till 950 000 kr.

Du kan även öppna ett sparkonto hos ett inlåningsföretag och/eller en sparkassa. Bankerna och kreditmarknadsbolagen måste ha tillstånd av Finansinspektionen för att ge ut sina sparkonton och de skyddas även, som tidigare nämnt, av den statliga insättningsgarantin. Inlåningsföretag och sparkassor behöver bara vara registrerade hos Finansinspektionen men de står inte under Finansinspektionens tillsyn. Det innebär att på sparkonton, som erbjuds av inlåningsföretag och sparkassor, så finns det ingen insättningsgaranti.

Viktigt att tänka på

Det sparkonto som har högst ränta är sällan det konto som är lämpligast för ditt sparande. På sparkonton med högre räntesatser kan det finnas villkor som begränsar din rätt att göra fria uttag. Det innebär att om du skulle vilja ta ut dina pengar mer frekvent än vad villkoren tillåter så får du betala en uttagsavgift för detta. Konton som erbjuder en högre ränta tenderar också att inte erbjuda insättningsgaranti. Kolla därför alltid noga igenom villkoren innan du öppnar ett sparkonto så att du vet vad som gäller ifall du skulle behöva dina pengar. Alwy rekommenderar att du har ett sparkonto med insättningsgaranti så att du inte riskerar att förlora dessa pengar. Läs mer på Viktigt att tänka på när du sparar pengar på ett sparkonto.

Vem kan öppna ett sparkonto?

Kreditmarknadsbolag och banker har en skyldighet att ta emot insättningar från alla. Det betyder även att alla också ska få öppna ett sparkonto hos dessa bolag.

Det finns dock speciella fall där bankerna och kreditmarknadsbolagen inte behöver ta emot insättningar. Det är om banken begår ett brott genom att ta emot pengarna, om kunden tidigare har gjort sig skyldig till misskötsel eller om det finns en misstanke om penningtvätt.

När ska jag spara på ett sparkonto?

Ett sparkonto är bra när du ska spara med en kortare tidshorisont. Med andra ord pengar som du behöver använda de närmaste åren bör du antingen ha på ett sparkonto eller på ett annat konto med låg risk. Det vanligaste är att svenskarna har sitt buffertsparande på ett sparkonto. Läs mer på Därför är en buffert så viktig.

Hur kan jag byta sparkonto?

För att byta sparkonto öppnar du helt enkelt ett nytt sparkonto hos en ny bank eller hos ett kreditmarknadsbolag. När det nya kontot är öppnat så gör du en överföring från ditt gamla sparkonto till ditt nya sparkonto. Du kan då även välja att din gamla bank avslutar ditt gamla konto.

Betalar man skatt på ett sparkonto?

Ja, du behöver betala skatt på den räntan som du får på ditt sparkonto. Skattesatsen är 30 procent och den dras automatiskt från din ränta. Du behöver alltså inte själv göra någon inbetalning av skatten utan det sköter banken eller kreditmarknadsbolaget åt dig.

Sammanfattning

Att spara på ett sparkonto, med insättningsgarantin, är ett säkert sparande och passar bra för sparande på kort sikt. Här är det bra att ha ett belopp för att täcka oförutsedd utgifter.

Tänk på att räntan inte är allt och en högre ränta kan innebära att det blir svårare för dig att ta ut dina pengar och i värsta fall att dina pengar inte omfattas av insättningsgarantin.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store