När är det bäst att DIY och när ska man anlita någon annan?

Sparande

2nd November 2021

När är det bäst att DIY och när ska man anlita någon annan?

När du letar efter tips på hur du kan spara pengar så kommer det ofta upp information om hur du kan göra saker själv. DIY har länge varit populärt men på senaste tiden har det trendat något enormt. Det kan till exempelvis handla om att du ska sy dina egna gardiner eller återvinna glasburkar och göra till ljushållare. Det kan även involvera större projekt som att måla om hemmet själv, bygga sina egna stolar, nattduksbord eller byråer.

Tipsen och uppmuntran kan vara bra för grundläggande hushållsuppgifter, men det kan vara knepigt när det kommer till mer komplicerade uppgifter. Dessutom, när du har begränsad tid, är det värt att göra något själv även om du sparar pengar? I det här inlägget ska vi gå igenom när det är värt att göra saker själv och när du ska betala för att någon annan ska göra det åt dig.

Är det alltid billigare att göra det själv?

Som nybörjare är ofta ett av de största problemen att man underskattar hur lång tid det tar att göra saker själv. Det leder ofta till att man tar genvägar som resulterar i dåligt arbete eller att man blir frustrerad och slutar halvvägs. Ett annat problem man har som nybörjare är att man ofta inte har rätt utrustning eller verktyg hemma så inköpslistan blir lång innan man sätter igång. Det är därför viktigt att fundera om det här är någonting man kommer göra ofta eller en engångsgrej innan man sätter börjar med ett större projekt.

Anlita någon annan när
 • Verktygen är för dyra
  Om du behöver köpa eller hyra dyr utrustning för att kunna utföra ditt projekt kan det vara bättre att anlita någon annan istället för att göra det själv. Om du inte kan sälja utrustningen vidare eller planerar att använda dem till något annat senare lönar det sig sällan att köpa dyr utrustning.
 • När det är för tidskrävande
  Om tiden du lägger ner på att göra arbetet själv är av större än nyttan av slutresultatet bör du anlita någon annan. Om du kan spendera samma tid på att till exempel tjäna pengar någon annanstans så som jobb eller spendera tiden på någonting som du värderar högt som vänner och familj kan det vara värt att inte utföra arbetet själv.
 • När det kan resultera i ett stort problem
  Om arbetet kräver en viss typ av förkunskap eller om konsekvenserna av att göra fel är av stor betydelse bör du anlita någon kunnig. Risken av att göra fel och få göra om gör att det blir både tidskrävande och dyrt i slutändan även om intuitionen varit bra.
 • När du inte kan ångra några misstag
  DIY-projekt kan resultera i att man permanent förstör objektet och finns den risken är det bättre att låta någon som kan utföra arbetet.
Gör det själv när
 • När du kommer att göra det flera gånger
  Om tiden och pengarna du lägger ner på projektet att lära dig, förändra och förbättra en produkt ger dig kunskap om du kan använda framöver är det bra att göra det själv. Kunskapen kan du omvandla till nya projekt som då kommer bli både billigare och effektivare.
 • När du har mer tid än pengar
  En av de vanligaste anledningarna till att man tar sig an DIY projekt är att man har gott om tid. Om du har brist på pengar men tillräckligt med tid så är det absolut värt att testa! Du kan hitta nästan vad som helst på YouTube nuförtiden, allt från tutorials till inspiration, vilket borde göra det lättare för dig att ta reda på information om hur du ska gå tillväga.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store