Hur mycket ska man spara varje månad?

2021-04-01

Investera
Hur mycket ska man spara varje månad?

Hur mycket du kan spara varje månad beror på just din livssituation och vad du har för mål med ditt sparande. Ett bra riktmärke brukar vara att försöka spara 10% av sin lön. Om du vill se varför det är så viktigt att du börjar spara så kan du kika in vår ränta-på-ränta kalkylator och se hur stora skillnaderna blir om du börjar spara idag vs om du börjar spara om 5 år

Anpassa sparandet efter dig

Som vi nämnde tidigare så är ett bra riktmärke att spara 10% av sin nettolön. För att inte ”nalla” på sparpengarna så är ett bra tips att sätta upp ett autogiro som drar 10% av din lön så fort den kommer in på ditt konto.

Det kan dock vara svårt och spara 10% av sin lön varje månad och ditt sparande kan variera beroende på var i livet du befinner dig. Har du barn kanske du kan spara mindre och har du inte hemmavarande barn kanske du kan spara mer. Oavsett var du befinner dig i livet är det viktigt att du kommer igång då varje extra år du kan spara får en positiv effekt på ditt sparande.

Börja med bufferten och investera sedan

Har du inget sparande ännu så är ett förslag att börja med att spara ihop till en buffert ifall du akut skulle behöva ha en liten större summa pengar om t ex kylskåpet går sönder. Då kan du köpa ett nytt kylskåp utan att ta ut ett lån. När du har sparat ihop en buffert som ger dig en trygghet är det dags att börja investera i aktier och fonder. På Alwybloggen hittar du flera inlägg om hur du kommer igång och investera.

Lycka till!

Informationen på bloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på bloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Fler inlägg

Ange din mail för att få de senaste blogginläggen direkt till din mailkorg

Få en smartare ekonomi

Skapa ett konto på en minut

Vi använder cookies för att anpassa din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av cookies. Du kan läsa mer i vår Integritetspolicy.