Hur man sparar pengar med en nollbasbudget

Budget

20th April 2022

Hur man sparar pengar med en nollbasbudget

Att sätta pengarna i arbete är ett av de bästa sätten att maximera sin ekonomiska potential. Oavsett om man tjänar sex siffror per år eller minimilön, är varje krona man får in en möjlighet att tjäna mer. Men att strategiskt fördela sin ekonomi handlar om mer än att bara kanalisera pengarna till sina investeringskonton. Det är också det bästa sättet att planera och spara för de saker som är viktigast för en, som en semester eller en handpenning till ett nytt hem.

Vad är en nollbasbudget?

En nollbasbudget kretsar kring principen att varje krona i budgeten ska kategoriseras. I slutet av månaden låter en nollbasbudget en veta vart hela ens inkomst spenderats. Skillnaden mellan en vanlig budget och en nollbasbudget är att en traditionell budget låter överblivna pengar vara kvar på sitt privatkonto. En nollbasbudget kräver att man flyttar de extra pengarna till sparande, skuldavbetalning, investeringar eller några andra mål. Om produktivitet, effektivitet och struktur är viktigt för dig kan det här systemet vara precis vad du letar efter!

Med en nollbasbudget får man kontroll på absolut allt man spenderar pengar på. Målet med en nollbasbudget är att tilldela all inkomst till specifika kategorier tills det inte finns några pengar över. I grund och botten, med en nollbasbudget vill man att inkomsten minus utgifterna ska vara lika med noll i slutet av varje månad.

Hur skapar man en nollbasbudget?

För att skapa en nollbasbudget behöver man börja med att göra en lista över alla kategorier där man spenderar pengar varje månad. Kategorierna kan till exempel vara:

Boende
Lån
Internet & mobil
Försäkringar 
Barnomsorg   
Underhållning  
Besparingar     
Mat
Abonnemang    
Transport   
Husdjur        
Gåvor och välgörenhet

Förutom att skapa kategorier för ens levnadskostnader måste man skapa kategorier för sina ekonomiska mål, oavsett om det är för att spara eller betala av skulder. Behöver man budgetera för resor eller spara ihop till en ny bil bör det också vara kategorier. Därefter behöver man bestämma hur mycket man ska spendera i varje kategori. Enklast gör man det genom att identifiera sina tidigare konsumtionsmönster och utifrån det bestämmer fördelningen till de olika kategorierna. Använder man Alwy får man en tydlig och enkel överblick över ens konsumtionsmönster och kan utgå från den informationen när man skapar sin budget.

När man har skrivit ut fördelningen till de olika kategorierna drar man av kostnaderna från ens inkomster. Om ens utgifter överstiger ens inkomster behöver man revidera budgeten för att minska kostnaderna. Om man har pengar över behöver man tilldela dem till en kategori. Om man inte gör det är det mer sannolikt att man spenderar det på något onödigt istället för att spara mot sitt långsiktiga mål. Detta är kärnan i nollbasbudgeten.

Man kommer sannolikt att behöva justera sin nollbasbudget eftersom man stöter på oväntade utgifter emellanåt. Men det är okej! Det är bara att redigera och justera nollbasbudgeten efter behov.

Exempel på en nollbasbudget

Säg att du tjänar 30 000 kronor i månaden efter skatt så skulle din nollbasbudget kunna se ut ungefär såhär:

Boende 10 000 kr 
Lån 1 500 kr (studielån)   
Internet & mobil 750 kr      
Försäkringar 450 kr              
Barnomsorg  2 000 kr                    
Underhållning 3 500 kr     
Besparingar 6 000 kr 
Mat 2 500 kr       
Abonnemang 500 kr
Transport 1 500 kr   
Husdjur 1 100 kr          
Gåvor & välgörenhet 200 kr

När man lägger ihop alla dessa utgifter och subtraherar dem från den totala inkomst har man noll kronor kvar, vilket är målet med en nollbasbudget. Den här budgeten innehåller kategorier för besparingar, skuldbetalningar och underhållning, så att man vet exakt vart alla sina pengar går varje månad.

Hur implementerar man en nollbasbudget?

När man har skapat en budget måste man börja spåra och kategorisera sina utgifter. Det är bäst att göra detta varje dag, eller minst en gång i veckan eftersom det kan bli överväldigande om man väntar längre. Det är viktigt att hitta en rutin och ett schema som är lätt att använda och hålla sig till. Om man fortsätter att spendera för mycket pengar i en viss kategori, är det viktigt att stanna upp och fundera på om man behöver öka beloppet i den kategorin – eller hitta sätt att ta bort frestelsen.

Det är viktigt att komma ihåg att en nollbasbudget inte är statisk och att man bör ändra budgeten vid behov. Om julen närmar sig, till exempel, kanske man vill ha mer pengar i kategorin gåvor.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store