Hur du kan använda din budget

Budget

10th December 2020

Hur du kan använda din budget

Ordet ”budget” kan för en del kännas negativt laddat. En budget kan innebära en del begränsningar, något som vi människor sällan vill ha, men som vi oftast behöver. Att ha koll på sin ekonomi kan skapa en trygghet och du kan ju faktiskt använda din budget på flera olika sätt. Det viktigaste är att det är rätt sätt för just dig så att du regelbundet stämmer av med den. Nedan listar vi några förslag på hur du kan använda din budget:

1. Som det absoluta taket

När du använder din budget som ett ”absolut tak” innebär det att du genom din budget ser till så att du aldrig överstiger dina tillgångar. Märker du att dina utgifter skenar iväg så måste du dra ner på någonting annat. Denna budget handlar om kompromisser och måste följas till varje pris. Det finns tydliga gränser och du blir illa tvungen att dra ner på det som krävs för att hålla den. Detta kan innebära att du får leva på nudlar en vecka för att få köpa den där snygga jackan.

2. Som det flytande taket

Väljer du att använda din budget på detta sätt så följer du hela tiden upp dina kostnader och ser hur de hamnat i förhållande till den. Du kanske blir lite besviken över att kostnaderna en del månader går över budgeten men ser till att analysera orsaken till det för att i framtiden kunna dra ner på vissa kostnader. Här använder du mer din budget som ett riktmärke, och om den spräcks någon månad så är det ingen fara.

3. Som prognosen

Här använder du din budget till att följa upp och hålla koll på vad du lägger dina pengar på varje månad. Här spelar det mindre roll om kostnaderna överstiger din budget och mer om vad pengarna läggs på. Du har kanske börjat lägga den största delen av dina pengar på sådant som är värdeskapande och ger mervärde, vilket gör pengarna värda att spendera. Du kan använda din budget på detta sätt varje månad, eller varje år om det passar bättre. Denna typ av budget kan vara användbart för dig som är kostnadsmedveten och börjat intressera dig mer för din privatekonomi. Med Alwy får du en enkel överblick över dina inkomster och utgifter efter storlek och kategori för att hjälpa dig att se vad du spenderar dina pengar på varje månad.

Sammanfattning

En budget är bra och viktig att ha för att få koll på sin ekonomiska hälsa, även om ordet i sig ibland känns mindre roligt. Men det ger dig kontroll och det kommer förmodligen att förbättra din privatekonomi! Här kan du läsa mer om hur man håller sig till en budget.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store