Hur fungerar det här med fonder?

Investera

24th December 2020

Hur fungerar det här med fonder?

Vad är en fond?

En fond är något som du äger tillsammans med andra som sparar i samma fond. Det är en samling av värdepapper som antingen kan vara aktier eller obligationer(räntor). Fonder förvaltas alltid av en eller flera fondförvaltare vars syfte är att få fonden att utvecklas enligt fondens placeringsinriktning samt att få fonden att utvecklas så bra som det bara går. Desto bättre fonden utvecklas desto mer växer ditt sparande i värde.

Finns det olika typer av fonder?

Ja, det finns många typer av fonder att välja på och de skiljer sig åt både i vad dem investerar i och hur aktiv fondförvaltaren är. Fonder kan antingen vara passivt förvaltade eller aktivt förvaltade. Passivt förvaltade fonder är det som vanligtvis kallas för indexfonder och precis som det låter så är fondförvaltaren mindre aktiv. I en passiv förvaltad fond så bestämmer man sig för en inriktning, t ex svenska storbolag och sen köper man helt enkelt alla eller tillräckligt många svenska storbolag så att fonden ska utvecklas i linje med utvecklingen för svenska storbolag. Man kan säga att man försöker härma utvecklingen av en speciell grupp av bolag.

I en aktivt förvaltad fond så försöker man inte härma utvecklingen lika mycket utan fondförvaltaren försöker aktivt välja ut bolag som han eller hon tror kommer utvecklas bättre än andra bolag. Även här har man en inriktning på en viss typ av bolag då det helt enkelt blir för svårt att hålla koll på flera olika typer av bolag. Det ska tilläggas att det har visat sig vara väldigt svårt att hitta bolag som kommer att utvecklas bättre än andra och det är ca 10% av aktiva fonder som går bättre än sitt index.

Hur sparar jag pengar i fonder?

Detta gör du genom att köpa fondandelar. Antingen gör du ett engångsköp eller så kan du välja att starta ett månadssparande som är regelbundet. Då dras det ett bestämt belopp från kontot månadsvis och detta belopp kan enkelt ändras om du vill spara mer eller mindre vissa månader. Vill du komma igång med ditt sparande i fonder kan du oftast göra detta direkt hos din bank. Det ska tilläggas att det är stora skillnader på de avgifter som banker tar ut när det kommer till fonder så det kan vara värt att se över vad andra banker och nätmäklare erbjuder innan du bestämmer dig. Läs även Så börjar du spara i fonder – steg för steg.

Vad behöver jag kunna för att investera i fonder?

Du är du själv som köper och säljer dina fondandelar även om det är en fondförvaltare som sköter handeln med värdepappren. Den princip du bör gå efter när det gäller fondsparande är att fundera kring när du ska använda dina pengar och hur låg respektive hög risk du är villig att ta.

Du kan välja att spara i skräddarsydda fonder där du kan välja mellan ett antal på förhand utvalda fonder eller så kan du välja att vara en aktiv fondsparare där du väljer fritt bland ett större antal fonder.

Hur ska jag välja fonder?

När du ska välja vilken eller vilka fonder du ska investera i bör du utgå från dess risknivå. Med risk menas både möjligheten för att dina pengar ökar i värde (avkastning) men även risken för att du förlorar avkastningen eller i värsta fall delar av dina sparade pengar. Det är därför viktigt att välja den risknivå som du känner passar dig och ditt sparande bäst.

Låg risk väljer du om det är viktigast att dina sparade pengar inte minskar i värde och när en hög avkastning inte spelar så stor roll. Här kan räntefonder vara att föredra.

Mellanrisk passar bra när du vill ha balans. Här finns det möjlighet till högre avkastning men ändå en begränsad risk att dina sparade pengar minskar i värde. Då kan blandfonder som är en kombination av aktie- och räntefonder passa bra.

Hög risk passar bra när du sparar under lång sikt. Under tiden som du sparar så kommer börsen att gå upp och ner många gånger men här har du tid att vänta in nästa uppgång. Vill du ha chansen till högsta möjliga avkastning och är beredd att ta risk så är aktiefonder bästa alternativet.

Hur länge vill du spara?

Svaret på detta avgör vilken fond du bör välja att spara dina pengar i. Om du tänker spara under en kortare tid, i 1-2 år så kan det vara att föredra att spara i räntefonder eller på ett vanligt sparkonto. Där är risken relativt låg för att dina sparade pengar kommer att minska i värde. På ett sparkonto med insättningsgaranti finns det ingen risk men då växer inte heller dina pengar nämnvärt.

Vill du däremot spara i 3-5 år så kan du välja en blandfond som har delar i både aktie- och räntefonder. Har du ett mer långsiktigt sparande så är det aktiefonder som kan vara att föredra. Risken är då högre men du har även chans till högre avkastning. Det viktigaste är att valet känns rätt för just dig.

Val av fond

När du bestämt dig för risknivå och hur länge du vill spara så hittar du fram till rätt typ av fond för dig. Något som är bra att känna till är att fonder har olika utmärkelser, rating och avgifter. Utmärkelser är ett sätt för dig att se hur den fond du funderar på har stått sig historiskt sett jämfört med sina konkurrenter. Dessa utmärkelser delas ut i olika kategorier på ett, fem eller tio år. Rating kan man säga är ett slags system för att betygsätta fonder. Är fonden yngre än tre år så kanske den inte är betygsatt ännu men i övrigt får fonder ett betyg mellan en och fem stjärnor av ett företag som heter Morningstar. Avgifterna i fonden är varierande och beror på fondens typ. Dessa kan skilja sig ordentligt mellan exempelvis räntefonder och aktiefonder. Du kan även läsa mer hur du ska välja dina fonder här.

Sammanfattning

När det kommer till fonder så finns det en del att tänka på men det blir hela tiden lättare och lättare då bankerna och nätmäklarna hela tiden utvecklar olika typer av verktyg som gör det lättare för dig att komma igång. För även om det här med fonder kan kännas klurigt så är det viktigaste att du kommer igång. När du sparar i fonder så ger du dina pengar en chans att växa. På sikt kommer ditt fondsparande sannolikt att öka i värde och du kommer då ha mer pengar att göra roliga saker för i framtiden.

Med Alwy kan du enkelt jämföra dina nuvarande fonder för att se hur de står sig mot liknande fonder.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store