3 tips för en högre tjänstepension

Pension

2nd January 2021

3 tips för en högre tjänstepension

Från staten får den genomsnittliga pensionären ca 13 000 kr i månaden, före skatt. Det är ett belopp som för många är alldeles för lågt för att bibehålla sin nuvarande levnadsstandard. Beloppet kommer tyvärr ofta som en chock när det är dags att gå i pension. Det finns, som tur är, pension som inte betalas av staten och som kompletterar den statliga pensionen. Ett av dessa komplement kallas för tjänstepensionen. Detta är en pension som betalas in av din arbetsgivare till dig. I dagsläget får mer än 90% av svenskarna tjänstepension från sina arbetsgivare. Tjänstepensionen glöms ofta bort och det är synd för den är väldigt viktigt. Vanligtvis så utgör tjänstepensionen 25-50% av den totala pensionen och om du har en högre månadslön så kommer tjänstepensionen att utgöra en ännu större del av din totala pension. Här kan du läsa mer om skillnaden mellan allmän pension och tjänstepension.

För att kunna ge ditt framtida jag ännu bättre förutsättningarna till en lång och rik pension så kommer här 3 tips för en högre tjänstepension.

1. Säkerställ att du har en tjänstepension

Prata med din arbetsgivare och säkerställ att tjänstepension betalas in till dig. Du kan även logga in på www.minpension.se för att se hur mycket du hittills har sparat ihop till tjänstepensionen.

2. Se över dina avgifter

Många försäkringsbolag tar ut dyra och onödiga avgifter för tjänstepensionen så kontakta ditt försäkringsbolag och ta reda på vad du betalar för avgifter i dagsläget. Om det visar sig att du betalar höga avgifter så går det ofta att flytta sin tjänstepension till ett annat försäkringsbolag. Ett bra riktmärke kan vara att dina totala avgifter ska vara under 0.8% – 1.0%.

3. Ta inte för låga risker

Vi lever längre och längre och din pension ska räcka länge. Eftersom risk och avkastning går hand i hand så kommer din valda risknivå att påverka din förväntade avkastning. Om du tar för låg risk med din pension tidigt så är det inte säkert att den hinner växa tillräckligt mycket så att den räcker livet ut. I takt med att du närmar dig pensionen kan du säkra upp din pension genom att sänka risken på ditt pensionssparande.

Genom att använda Alwys kalkylator får du en indikation på vilket belopp du behöver spara ihop för att bli ekonomiskt fri.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store