Bostad
11th October 2020
Guiden för dig som vill köpa nyproduktion
När du köper en nyproducerad lägenhet har du fördelen att få bosätta dig i en helt oanvänd bostad och i viss mån få vara med och utforma det precis så som du vill. Men hur ser processen ut från det att du hittat den lägenhet som du vill köpa tills att du öppnar dörren till ditt helt nya och fräscha hem? Vi sammanfattar i 10 punkter vad du bör fundera på innan du bestämmer dig och hur processen går till när man köper en nyproduktion.
1. Ansök om lånelöfte
Behöver du låna pengar för att kunna köpa din nya bostad så bör du först och främst ansöka om ett lånelöfte. Detta gör du hos din bank. När du har detta färdigt så vet du i vilken prisklass du kan leta och hur mycket din nyproducerade bostad får kosta. Med Alwys bolånekalkyl kan du även räkna på vad ditt boende kommer att kosta med avgift, räntor och amortering.
2. Lämna in en intresseanmälan
Om du är intresserad av en nyproducerad bostad så kan du göra en intresseanmälan och på så vis få löpande information om projektet. Denna anmälan kan hos många byggbolag lämnas via deras hemsida redan i början av bygget. Du förbinder dig inte till något när du gör detta och det är även kostnadsfritt.
3. Lämna in en köpanmälan vid säljstarten
Om du föranmält ditt intresse enligt punkten ovan så kontaktas du inför säljstarten av nyproduktionen. Det skickas antingen ut information eller så läggs information upp på byggbolagets hemsida. Byggbolagen kan ibland ordna en visningslägenhet eller något liknande för att du ska kunna komma dit och se modeller, ritningar och bilder över nyproduktionen. Skulle du bestämma dig för att du vill köpa en av bostäderna så lämnar du vid säljstarten en köpanmälan.
4. Boka den bostaden du vill köpa
Om du anmält att du vill köpa någon eller några av bostäderna och blir erbjuden någon av dessa så tecknar du ett bokningsavtal och betalar en bokningsavgift. Avgiftens storlek varierar beroende på byggbolag men räknas alltid in i bostadens totalsumma. Bokningsavgiften kommer alltså att dras av på den totala summan när det är dags att betala för bostaden. Innan du bokar din bostad är det viktigt att du har allt klart hos din bank, så som en lånekalkyl och ett lånelöfte med mera.
5. Skriv under förhandsavtalet
Vid köp av en nyproduktion bildas det en bostadsrättsförening med en styrelse som består av ett antal representanter eller stiftare (denna styrelse gäller bara fram till inflytt, när de som köpt lägenheterna flyttar in väljer de själva ut en egen styrelse). När föreningen är bildad så skrivs det ett förhandsavtal mellan föreningen och dig. Avtalet tecknas oftast redan ett till två år innan bostaden är redo för inflytt. När du tecknar detta avtal så tillkommer det även här en avgift som liknande bokningsavgiften dras av ifrån bostadens totalsumma. Beroende på hur långt man kommit i byggnads- och försäljningsprocesserna så tecknas ibland ett upplåtelseavtal direkt istället och man hoppar över förhandsavtalet.
6. Välja material och tillval
Många av byggbolagen erhåller en visningslägenhet. I denna visas det upp olika tillval som du kan göra till din lägenhet som till exempel att välja andra materialval, köksluckor eller lägga till extra väggar för att skapa fler rum. Dessa tillval kan bli ganska dyra så fundera en extra gång ifall de får plats inom din kalkyl innan du bestämmer dig för något.
7. Besiktning av bostaden
En oberoende besiktningsman kommer att besikta din bostad innan du får nycklarna. Här förväntas du vara med och undersöka din nya bostad för att se så att allt ser ut som det ska. Skulle du upptäcka fel eller brister under besiktningen så kan du reklamera dessa.
8. Skriva upplåtelseavtal
Det sista avtalet som du skriver under är ett så kallat upplåtelseavtal. I samband med detta får du information om hur du ska genomföra din slutbetalning. Oftast så får du en inbetalningsavi som du sedan tar med till din bank. När köpet är genomfört får du ett kvitto, detta är bra att ha med när du ska hämta ut dina nycklar så se till att du sparar det ifall du skulle behöva visa upp det!
9. Dags för inflytt
När betalningen gått igenom tar du med ditt kvitto och hämtar ut dina nycklar. Sedan är det bara att låsa upp dörren till ditt nya hem och börja flytta in!
10. Om du vill sälja vidare
Skulle du önska sälja vidare din bostad när du skrivit under upplåtelseavtalet så kan du göra detta, trots att du ännu inte hämtat ut nycklarna. Detta kallas för att ”sälja på ritning”. Det är upp till dig om du vill sälja på detta sätt eller vänta tills du fått ut dina nycklar.
Några saker att fundera kring innan du bestämmer dig för att köpa:
Undersökningsplikt
Vid köp av en nyproduktion så köper du något som ännu inte existerar. Trots detta så är du skyldig att undersöka din bostads skick enligt undersökningsplikten. Då det är svårt att undersöka en bostad som inte finns måste du bedöma projektet i sin helhet. Läs den finansiella plan som finns för projektet, se närmare på bostadsrättsföreningens skulder och se till att du är införstådd med de upplägg och avtal som finns.
Läs på om byggbolaget
Hur ser byggbolagets tidigare projekt ut? Har det varit vanligt med förseningar och har det i så fall resulterat i ökade kostnader? Läs på ordentligt kring byggbolagets tidsplan och vad följderna blir om denna inte följs. Ta även reda på om det finns planer för fler byggprojekt i området och fundera på hur de skulle kunna påverka dig och din bostad. Kommer den vackra sjöutsikten att försvinna och vad gör det då med värdet på din bostad?
Vikten av en Plan B
Vid köp av en nyproduktion kan det dröja ett par år innan du får tillgång till din bostad. Fram till dess kan det ha hänt en hel del med både din privatekonomi, livssituation och bostadsmarknaden. Du köper din nya bostad och säljer din gamla på olika marknader vilket innebär en stor ekonomisk risk. Det är därför bra att du har en Plan B och goda marginaler ifall din ekonomiska situation på något sätt skulle förändras.
Avtalen är bindande
Förhandsavtal och upplåtelseavtal är bindande men inte bokningsavtal. Däremot kan det tillkomma administrativa kostnader om du väljer att inte gå vidare med köpet efter att du skrivit under ett bokningsavtal.
Vem är markägare?
Vid köp av nyproduktion är det bra att ta reda på vem som äger marken som byggnaden ska stå på. Bostadsrättsföreningar kan antingen hyra mark av kommunen eller en privat aktör och betala tomträttsavgäld för att de använder marken, eller så kan föreningen själva äga marken. Ligger bostaden i ett populärt område och föreningen hyr tomten så finns det stor risk att hyran höjs i samband med att priserna på mark ökar vilket gör att även din avgift kommer att öka.
Hur mycket skulder har föreningen?
Genom att kolla igenom din bostadsrättsförenings årsredovisning kan du ta reda på hur mycket skulder den har. Om du sedan dividerar lånesumman med den totala boytan så kan du beräkna hur mycket skuldsättning som finns per kvadratmeter boyta. Skulle föreningens räntekostnader höjas så innebär det också en högre avgift per månad för dig som är boende i byggnaden. Det blir inte samma effekt av stigande räntor i föreningar där skulderna är mindre. Du bör undersöka föreningens ekonomiska plan för att se om det står skrivet vad som gäller ifall en räntehöjning skulle ske. Då kan du lättare förutspå vad dina kostnader längre fram skulle kunna bli.
Gillade du inlägget?
Dela gärna på sociala medier ❤️
Vill du läsa mer?
Fler artiklar från Alwybloggen
Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.