Checklista – Så byter du bank

2020-10-06

Bank

Hur byter man egentligen bank och måste man flytta allting? I detta inlägg går vi igenom vad som är värt att tänka på när du byter bank och hur du får till ett smidigt bankbyte.

Att byta bank behöver inte vara krångligt och den nya banken sköter det mesta nuförtiden. Den nya banken ser till att de konton och de tjänster som du har hos den gamla banken avslutas och att de pengarna som du har på dina konton förs över till den nya banken. Du betalar ingen avgift till din nya bank för att de ska hjälpa dig med detta. Det är dock några saker som är viktiga att hålla koll på.

Gemensam standard för bankbyte

Bankerna har tagit fram en gemensam rutin för att underlätta bankbytet för konton och betaltjänster. Givet att du lämnar alla uppgifter som behövs till den nya banken så brukar det inte ta mer än 3–5 dagar innan den nya banken har satt upp nya konton, produkter och tjänster. Om du ska ha ett nytt bankkort kan det ta lite längre tid då korten ska produceras och pinkoder ska skickas ut.

Dina konton hos din gamla bank avslutas det datumet som du kommer överens om med din nya bank. Din gamla bank ska, enligt rutinen, avsluta dina gamla konton och tjänster inom 3 vardagar från det datumet de har tagit emot förfrågan om att avsluta dina konton och tjänster.

Begränsningar i standarden

I den gemensamma rutinen så ingår vanliga konton och till exempel autogiro, kort och internetbank. Lån, aktier, fonder och andra värdepapper ingår inte i rutinen och flytt av dessa tjänster tar oftast längre tid.

Checklista inför bankbytet

Vanligtvis så loggar din nya bank in på din gamla bank och hämtar nedan uppgifter tillsammans med dig men det kan alltid vara bra att ha koll på följande:

Ett kontoutdrag från din befintliga bank

De kort och kortnummer som du har hos din gamla bank

De lån och krediter som du har hos din gamla bank

Autogiron – Här behöver du inte kunna lista alla autogiron du har utan bara veta att du har autogiron som dras varje månad

Eventuella stående överföringar

Om du får in din lön, a-kassa, pension, CSN eller skatteåterbäring på kontot

Om du har en säkerhetsdosa

Om du har ett värdepapperskonto eller ISK hos din gamla bank

Om du har ett fysiskt bankfack

Om du har e-fakturor och från vilka bolag du får dessa

Viktigt

Kommande betalningar följer inte med över utan du måste lägga in dessa på nytt hos din nya bank. På grund av detta sker oftast bankbyten mitt i månaden då de flesta betalningar görs i slutet av månaden.

E-fakturor

E-fakturor behöver du själv lägga upp hos den nya banken då dessa inte följer med. Fakturor som har kommit in till din gamla bank måste betalas för att undvika påminnelseavgifter.

Bank-ID

Ditt bank-ID fortsätter vanligtvis att fungera fram till dess utgångsdatum. Efter det kan du beställa ett nytt bank-ID hos din nya bank. Det är dock bra att höra med din nya bank hur detta görs smidigast så du inte tappar möjligheten att legitimera dig digitalt.

Är ni flera på samma konto?

Om ni är flera på samma konto så behöver alla vara överens om att ni ska byta bank. Antingen får ni besöka den gamla banken gemensamt eller ta med en fullmakt för den andra personen. Detta behövs för att kunna avsluta kontona i den gamla banken.

Mer om investeringar och lån vid bankbyte

Om du har ett lån hos den gamla banken, som du vill flytta, måste du lämna in en ny låneansökan till den nya banken. De kommer då genomföra en kreditprövning och när lånet är beviljat så löser din nya bank det gamla lånet. Om du istället ska ha kvar lånet hos din gamla bank så måste du komma överens med dem hur detta lån ska betalas då lånebetalningar oftast dras automatiskt från dina befintliga konton.

När du flyttar aktier och fonder så sparas inte avräkningsnotor, anskaffningsvärden med mera. Om du behöver dessa för kommande deklarationer så behöver du spara ned dessa själv.

För överföring av värdepapper kan det även tas ut en avgift för att flytta dessa så kolla med din gamla bank vad som gäller.

Sammanfattning

Det kan kännas omständligt att byta bank och en stor del av svenskarna har inte bytt bank även fast det oftast lönar sig då man får betydligt bättre villkor hos sin nya bank. Din nya bank gör det mesta av jobbet med bankbytet och det viktiga är att du ser till att dina e-fakturor och autogiron fortsätter som vanligt efter bankbytet så att du inte får betala påminnelseavgifter. Banker försöker hela tiden göra det lättare och lättare att byta till dem så passa på att utnyttja detta.

Genom att använda Alwy får du en indikation på hur villkoren hos din befintliga bank står sig och hur mycket du kan tjäna på att flytta alla eller delar av dina konton och lån till en annan bank.

Informationen på bloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på bloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Fler inlägg

Ange din mail för att få de senaste blogginläggen direkt till din mailkorg

Få en smartare ekonomi

Skapa ett konto på en minut

Vi använder cookies för att anpassa din användarupplevelse. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du vår användning av cookies. Du kan läsa mer i vår Integritetspolicy.