Budgettips för studenter

Budget

15th May 2021

Budgettips för studenter

Att få studentbudgeten att gå ihop är inte det lättaste och många som pluggar tar studielån och bidrag. Men bara för att du är student betyder inte det att du inte ska kunna unna dig lite då och då. I denna artikel har vi samlat våra bästa budgettips för att få ihop månadsbudgeten.

Shoppa smartare

Det vanligaste tipset i en budgetartikel är du ska handla mindre (det kommer lite längre ner) men det är inte alltid så lätt. Du kommer att behöva handla saker som student oavsett om du vill eller inte. När du shoppar så ska du se till att du gör det smart. Det finns flera appar och tjänster som ger dig en återbäring när du köper något hos deras samarbetspartners. Du får alltså pengar tillbaka in på kontot när du har köpt något. Det finns även flera tjänster som samlar rabattkoder och efter en snabb sökrunda på Google kan du oftast hitta minst 20% rabatt på den varan som du ändå tänkte köpa. Genom att leta efter återbäring / rabatter så får ditt bankkonto sig en liten boost och förhoppningsvis så har du några kronor extra i plånboken tack vare detta tips.

Tänker över ditt nästa köp

Undvik impulsköp, fråga dig själv om det är något du verkligen behöver innan du tar fram kortet. Genom att tänka igenom dina köp och motstå impulsköp så slipper du onödiga kostnader och på så sätt kan du spara en hel del pengar.

Sänk dina matkostnader

Använd dig av budgetrecept till matlådor. Det finns mycket pengar att spara genom att planera sina måltider, laga storkok och att göra matlådor.

Använd dina studentrabatter och förmåner

Se till att ladda ner Mecenatappen samt andra appar för att ta del av studentrabatter och kuponger.  På så sätt sparar du pengar på saker du ändå skulle ha handlat. Du kan ofta få billigare bredband, mobilabonnemang samt rabatt på t ex kurslitteratur och kaffe.

Gå med i kundklubbar

Bli medlem i de butiker du ofta handlar i, på så sätt samlar du bonuspoäng och får kunderbjudanden som du sedan kan lösa in. Detta kan till exempel vara att du skaffar ett Icakort eller att du bli medlem hos Espresso House. Om du ändå ska gå dit kan du lika väl få en bonus och på så sätt kan du ta del av nya bättre erbjudanden och spara pengar.

Förhandla ner dina fasta kostnader

Se över dina boendekostnader samt vilka abonnemang du betalar för. T ex hur många streamingtjänster använder du, kan du sänka kostnaderna för din mobil, tv, el etc? Jämför dina leverantörer och förhandla ner dina kostnader.

Jämför alltid priser

Innan du köper nya kläder, prylar, resor, gymkort etc så jämför alltid först. Du kan jämföra produkter via jämförelsesidor online och det finns nästan alltid någon rabattkod eller deal som du kan använda dig av.

Använd dig av autogiro

Lägg alla utgifter på autogiro eller e-faktura. Då får du bra koll på dina kostnader som dras varje månad och du minskar risken för att missa en betalning. Använd aldrig avbetalning vid köp för det kommer alltid med onödiga räntor eller avgifter. Du ökar även risken att du glömmer bort att betala och då kan du åka på förseningsavgifter och liknande.

Försök att spara

Trots att budgeten kan vara knaper som student så försök att spara lite grann varje vecka/ månad. Ditt framtida jag kommer att tacka dig om du kommer igång med ett sparande / investerande redan under studietiden och det gör det betydligt enklare att köpa t ex sin första bostad efter du har pluggat färdigt. Om du vill räkna på vad ett sparande kan ge dig så kan du kika in Alwys ränta-på-ränta kalkylator som visar på hur små belopp kan växa sig stora över tid.

Lycka till!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store