Bolåneskydd – vad är det och hur fungerar det?

Bostad

28th November 2020

Bolåneskydd – vad är det och hur fungerar det?

Med ett bolåneskydd så kan du bo kvar i din bostad även om du blir arbetslös eller sjukskriven och det fungerar som en försäkring för det lån du tagit för ditt boende. När det gäller dödsfall så kan delar och ibland hela lånet betalas av via denna försäkring.

Varför finns bolåneskydd?

När du ska köpa en bostad och behöver ansöka om ett lån så brukar många långivare fråga om du vill teckna ett bolåneskydd. Många tackar ja till detta erbjudande eftersom det ger en ökad trygghet när det kommer till ditt bolån.

En bolåneförsäkring är ofta uppdelad på två delar. Den ena ger dig ersättning ifall du skulle bli arbetslös eller inte kan arbeta och den andra täcker förekomsten av dödsfall. Du väljer ofta själv hur omfattande du vill att ditt skydd ska vara. När du tecknar ett bolåneskydd får du en ökad ekonomisk trygghet eftersom dina chanser att kunna bo kvar vid en sjukskrivning, förlust av arbete eller skada, ökar. Skulle det ske ett dödsfall i familjen kan bolåneskyddet reducera avgiften till den grad att en partner slipper betala en vis del eller ibland till och med hela lånet, vilket kan kännas tryggt för dig och dina närstående.

Vem är i behov av ett bolåneskydd?

Alla som har ett bolån kan fundera på att teckna ett bolåneskydd. Att inte tänka på risker och bortse från dessa kan vara enkelt när du är fullt frisk och kan arbeta. Har du ingen annan försäkring, som skyddar vid arbetslöshet eller dödsfall, så kan några hundra kronor i månaden vara ett ganska rimligt pris för en försäkring som ökar tryggheten för dig och dina närstående. Du kan läsa mer om vilka försäkringar du behöver ha här.

Hur fungerar bolåneskydd vid sjukskrivning och arbetslöshet?

Att bli sjukskriven eller att plötsligt bli arbetslös kan göra det svårt att få ekonomin att gå ihop. Trots A-kassa kan det bli kämpigt och det är ofta bolånet som är din största utgift. Har du en bolåneförsäkring så betalas det ut en ersättning varje månad för att du ska kunna betala ditt lån under tiden som du är sjukskriven eller arbetslös. I denna summa ingår vanligtvis såväl ränta som amortering. För att du ska kunna teckna ett bolåneskydd så är villkoren vanligtvis att man ska vara mellan 18-65år, folkbokförd i Sverige och inskriven hos försäkringskassan. Man ska arbetsför och tillsvidareanställd. Du kan inte teckna ett bolåneskydd ifall du tror att du kan komma att bli sjukskriven inom en snar framtid eller ifall du vet om att det snart kan behöva varslas på din arbetsplats.

De flesta bankerna har något som kallas ”kvalifikationstid”. Det innebär att det måste gå 150-180 dagar innan ditt bolåneskydd börjar gälla för att du inte ska kunna teckna det med vetskapen om en snar eventuell inkomstförlust. Bolåneskydd har även en karenstid, det måste alltså gå 30-60dagar från att du blir sjukskriven eller arbetslös innan din försäkring betalas ut.

Hur fungerar bolåneskydd vid dödsfall?

Att ha en försäkring som ger en viss ersättning vid ett dödsfall innebär en stor trygghet för närstående och efterlevande. När du tecknar bolåneskyddet kan du ofta själv bestämma hur stor del av ditt bolån som försäkringen ska täcka. Det finns ofta ett maxbelopp för hur mycket du kan välja som exempelvis 40 prisbasbelopp, vilket år 2020 innebär 1 892 000 kronor.

När du fyllt 55år så är det vanligt att din ersättning kommer att trappas ner för att vid 65års ålder helt sluta att gälla. Kostnaden för ditt bolåneskydd är alltså beroende på din ålder och hur stort belopp du vill försäkra.

Finns det några nackdelar med bolåneskydd?

Som med de flesta försäkringar så får man resonera kring ifall den ersättning du eventuellt kommer att få är större än den avgiften du faktiskt behöver betala, kan det kanske vara en bättre idé att bygga upp en egen buffert för samma summa? Är maxbeloppet du får ut vid ett eventuellt dödsfall tillräckligt högt för att göra någon större nytta eller kommer det ändå bli aktuellt att behöva byta bostad?

Bolåneskydd marknadsförs ofta som något som är gratis för dig som tecknar det men ofta behöver du betala för det på ett eller annat sätt, det kan vara genom en avgift eller förhöjd ränta. Vissa banker bjuder dock på den ifall du väljer att samla alla dina lån hos dem.

Det är även viktigt att känna till att bolåneskydd vid ett dödsfall endast gäller ifall du och din partner är gifta. Sambos får ingen ersättning och skyddet täcker in heller eventuella bonusbarn. I dessa lägen kan det vara bättre att teckna en livförsäkring.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store