Investera
22nd February 2021
7 tips på hur du kan investera dina pengar
Har du redan lyckats bygga upp en stabil buffert och vill få tips på hur du kan börja placera överskottet? Då ska du fortsätta läsa. Är du däremot osäker om din buffert är tillräckligt stor för att börja investera så kan du läsa mer om hur stor buffert du behöver ha här.
Idag finns det flera olika sätt att investera sina pengar på. Det första många tänker på är att att man kan investera i aktier, fonder eller en bostad. Det är helt rätt, men det finns fler sätt än så. Innan du börjar investera bör du dock fundera kring frågorna nedan för att komma fram till vilken form av investering som passar just dig.
Spara snabbt eller placera säkert?
Vad tycker du är viktigast? Genom att ta del av olika guider och topplistor kan du skapa din egna uppfattning och sedan jämföra mellan de olika placeringarna så som fastigheter, sparkonton, fonder eller aktier har. Du kommer på detta sätt att hitta information om den placeringen som passar dig bäst.
Hur vill du investera?
Innan du sätter igång att investera måste du även fundera kring vilken risk som du är villig att ta. Avkastning och risk går nämligen hand i hand när det kommer till dina placeringar och det handlar om att få en så bra riskjusterad avkastning som du bara kan. Har du bestämt dig för hur du vill göra så kommer här en lista med några investeringsmöjligheter.
1. Sparkonto
Om du vill behålla värdet på dina sparpengar och samtidigt ha ett sparande som är tryggt så kan du lägga in allt på ett sparkonto. Idag kan du få högre sparränta på en del sparkonton än på ett vanligt bankkonto hos en storbank. På sparkonton ligger avkastningen på mellan 0,10-6,5% ränta per år. Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du sparar pengar på ett sparkonto.
2. Aktier
Om du vill ha hög tillväxt på pengarna så passar aktier bra. Det är idag relativt billigt att aktiehandla över nätet och aktiemäklare tar just nu väldigt låga courtage historiskt sett. Det behöver inte vara riskfyllt att handla med aktier. Om du handlar med aktier i bolag med kvalité och dessutom till ett rimligt pris så finns det möjlighet för dig att kunna få en både trygg och hög avkastning de närmsta tio åren eller ännu längre. Här kan du läsa mer om vad aktier är.
3. Fasträntekonto
Här kan du få upp till 10% i sparränta när du låser in dina pengar under 1-3 år. Att placera på fasträntekonto kan passa dig om du vet att du inte kommer att behöva dina pengar under en bestämd tid.
4. Guld
Med denna placering så bevarar du värdet på dina pengar. Är det en turbulent tid ekonomiskt så flyttas ofta tillgångar från valuta till guld eftersom kontanter snabbt förlorar i värde. För att spekulera i hur priset utvecklas så kan du även köpa och sälja guld. Vill du köpa guld så kan du göra det antingen i dess fysiska form, som aktier i olika gruvbolag eller som olika värdepapper.
5. Fonder
Om du vill kunna månadsspara och sprida risken så kan fonder vara ett bra val. Fonder förvaltas av fondförvaltare och är sammansättningen av flertalet aktier. Det är vanligt att man placerar pengarna i räntefonder eller aktiefonder. Något som är viktigt för dig att veta är dock att det varje år dras ca 1-2% från fondpengarna, i något som kallas för förvaltningsavgift. Här kan du läsa mer om vad fonder är.
6. Obligationer
För att kunna köpa obligationer så behöver du ofta minst en summa på 500 000-1 000 000 kronor. Är ditt sparade inte så stort så kan du välja att köpa obligationsfonder med hjälp av en nätmäklare istället. Då får du bäst riskspridning och avkastning. Ofta handlas fonden med antingen företagsobligationer eller statsobligationer. Avkastningen ligger på ca 6-7% per år.
7. Fastigheter
Många investerare som fått pengar över från företagande eller aktier väljer att investera sina pengar i hyresfastigheter. Dels för att få riskspridning och dels för att få hävstång. Fastigheter ger ett stabilt kassaflöde över tid och är skyddande mot inflation. Banker lånar därför gärna ut pengar till fastigheter, samtidigt som det även finns flera skattefördelar för dig som vill investera i detta. Avkastningen på hyresfastigheter ligger årligen på ca 3-7%.
Lycka till!
Gillade du inlägget?
Dela gärna på sociala medier ❤️
Vill du läsa mer?
Fler artiklar från Alwybloggen
Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.