Investera
3rd March 2021
Vad betyder kapitalvinstskatt?
Kapitalvinstskatt kallas ibland för reavinstskatt och beräknas vanligtvis med 30% av kapitalvinsten. En kapitalvinst är den vinsten du gör när du t ex säljer en fastighet, aktier eller fonder med vinst. Det kan också uppstå en beskattningsbar kapitalvinst när man byter eller gör en överlåtelse av värdepapper.
Så räknar du ut kapitalvinstskatten
Kapitalvinstskatten är vanligtvis 30% av vinsten och procentsatsen multipliceras med vinsten. Till exempel om du har gjort 100kr vinst så blir kapitalvinstskatten 100*0.3 = 30 kr. Tänk på att inte alla investeringar kapitalvinstbeskattas och om du sparar på till exempel en ISK så betalar du istället en årlig schablonskatt.
Så räknar du ut kapitalvinsten
Du räknar ut kapitalvinsten genom att ta försäljningspriset minus omkostnadsbeloppet och utgifterna för försäljningen. Omkostnadsbeloppet betyder det pris du köpte tillgången för + eventuella förbättringskostnader. Förbättringskostnad uppstår när man betalar för att tillföra värde till sin tillgång. Detta kan vara när man t ex renoverar badrummet i sin bostad då det förhoppningsvis ökar värdet på bostaden.
På vilka tillgångar kan jag få betala kapitalvinstskatt?
Alla så kallade “investeringsobjekt” är föremål för kapitalvinstskatt. Följande tillgångar/investeringar är klassificerade som investeringsobjekt:
- Fastigheter & Bostadsrätter
- Olika typer av värdepapper så som t ex aktier eller fonder
- Andelar i handelsbolag
- Utländsk valuta.
Andra tillgångar
Utöver “investeringsobjekt” så kan du få betala kapitalskatt på lite mer ovanliga tillgångar och dessa är:
- Råvaror
- Nyttjanderätter och copyrights
- Dyrbara metaller så som t ex guld, silver
- Smycken
- Konst
- Samlingar som till exempel frimärken
- Fordon
- Kryptovalutor
Om du vill läsa mer om hur olika tillgångar beskattas så hittar du oftast bäst information direkt på Skatteverkets hemsida. Skulle du vara osäker så brukar även Skatteverket vare väldigt duktiga på att svara på frågor som man kan tänkas ha över antingen telefon eller e-post.
Gillade du inlägget?
Dela gärna på sociala medier ❤️
Vill du läsa mer?
Fler artiklar från Alwybloggen
Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.