Tidlösa spartips

Sparande

7th April 2022

Tidlösa spartips

Det finns några tydliga sätt för oss att skapa en bättre och starkare ekonomi. Antingen höjer vi vår inkomst, eller så sänker vi våra utgifter. Fördelen med att sänka våra utgifter är att det skapar utrymme både för att spara mer pengar, men även att vi börjar analysera vår konsumtion och fatta välgrundade beslut för att leva på mindre pengar. I dagens blogginlägg ska vi fokusera på den sista, hur vi sänker våra kostnader. Det finns många olika sätt men vi ska fokusera på några klassiska tidlösa råd kopplade till arbetet:

Transport

Att det kostar att ta sig från punkt A till punkt B är det nog ingen som missat. Drivmedelspriserna är högre än någonsin och trafikmängden ökar. Många lägger mellan 1 000 kr och 2 000 kr varje månad på kostnader kopplat till bilen. Det är här gång och cykeln kommer in i bilden. Inte nog med att det är nästintill gratis att gå eller cykla, du bidrar även till en bättre miljö, mindre trängsel och skapar en bättre hälsa som bonus.

Att cykla kan spara dig 12 000 kr – 24 000 kr per år.

Luncher

Det är många av oss som gillar att äta en god lunch. Det är inte bara magen som skall fyllas utan det är oftast en av de stunder under arbetsdagen när man verkligen får tid att umgås med sina kollegor, prata och skratta tillsammans. Men vad kostar det att äta lunch på lunchställen? Om vi ponerar att en utelunch kostar i snitt 120 kr och en matlåda kostar 30 kr i snitt, så sparar vi alltså 90kr på att äta matlåda. Varje dag. På en månad motsvarar det ca 1800kr! Det finns dock en fördel i att hålla det balanserat. Därmed känns det rimligt att räkna med åtminstone EN utelunch i veckan.

Det innebär fortfarande en besparing på ungefär 1500kr i månaden, eller 18 000kr per år!

Onödig konsumtion

Många av oss har dåliga vardagsvanor i form av onödig konsumtion. Det är konsumtion som vi egentligen inte behöver men som vi lägger pengar på dagligen. Ofta är det i form av cigaretter, snus, energidryck, kaffe, godis eller läsk. Det är inte ovanligt att man lägger mellan 20-50kr per dag på sånt här, alla dagar i månaden. Ibland ännu mer!

Det innebär 600-1 500kr i månaden. Lågt räknat. Alltså kan vi spara 7 200 kr -18 000 kr per år (om inte ännu mer) på att få bort denna onödiga konsumtionen.

Slutsats

Vardagen ger en fantastisk möjlighet att skapa bra sparrutiner. Detta tack vare att veckorna för de flesta av oss ser relativt lika ut. Därmed är det enklare att få in positiva vanor. Är du idag en rökare som tar bilen till jobbet och äter utelunch varje dag har du potential att spara otroligt mycket pengar.

Som ni ser blir små summor stora belopp över tid. Att cykla till jobbet istället för att ta bil kan bespara dig nästan en halv miljon kronor över 20 års tid. Pengar som dessutom kan växa till sig om de investeras istället. Välj själv om du tycker att det är värt att åka bil av bekvämlighet eller om du hellre vill skapa en stark ekonomi över tid!

Detta inlägg är skrivet av Frihetsgud, på hans instagramkonto får du daglig inspiration för att stärka din ekonomi!

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store