Ska man använda Köp nu, betala senare?

Budget

27th July 2022

Ska man använda Köp nu, betala senare?

Köp nu, betala senare (KNBS) har tidigare varit en förmån som gjorde det möjligt för kunder att finansiera stora inköp. Idag tillåter digitala KNBS-företag som Klarna kunder från hela världen att betala för nästan vad som helst på avbetalning.

Men även om bekvämligheten med den här typen av tjänster inte kan förnekas finns det några nackdelar med att använda dem som man bör vara medveten om. Här är några exempel på när du använder KNBS och det kanske inte är värt bekvämligheten, tillsammans med några tips om hur du använder det på ett ansvarsfullt sätt.

Kan få en att spendera mer

Ett av de största problemen med KNBS-lösningar är att det gör människor mer benägna att köpa saker som de inte skulle köpa annars. När man inte ansvarar för hela betalningen på en gång kan det vara mycket enklare att spendera mer än normalt.

Låt oss säga att du ser en väska för 5 000 kr. Egentligen skulle du aldrig spendera mer än 1 000 kr på en handväska så du börjar titta på andra istället tills du märker att du kan köpa väskan nu men betala för den senare. Nu, istället för att betala 5 000 kr på en gång, kan du betala 417 kr varje månad i 12 månader. Handväskan ser plötsligt mycket billigare ut än den gjorde för en minut sedan, så du bestämmer dig för att köpa den.

Ibland gör det inte så mycket att man spenderar mer än man har planerat och det kan i vissa fall vara positivt att unna sig. Men att använda KNBS kan också locka människor att köpa något de inte har råd att betala. Har man inte råd att betala så slutar det ofta med att man får betala höga räntor och det man köpt blir mycket dyrare än vad som var planerat från början.

Kan bli skyldig dyra förseningsavgifter

Om du väljer att använda en KNBS-tjänst, se till att registrera dig för automatiska betalningar om möjligt. Om det inte är ett alternativ så var noga med att skriva ner förfallodatumet och ställ in en påminnelse på din telefon. Om du missar en betalning kommer du att få en förseningsavgift vilket gör att du kommer i slutändan behöva betala mer än du trodde från början.

Kan debiteras bankavgifter

En annan nackdel med att använda en KNBS-tjänst är att man måste säkerställa att man har pengar på bankkontot. Om en betalning går igenom och man inte har tillräckligt med pengar på kontot kommer man få betala en straffavgift.

Kan påverka ditt kreditpoäng

Om KNBS-leverantören rapporterar sena betalningar kan ditt kreditpoäng bli lidande. Betalningshistorik är bland den viktigaste faktorn som påverkar kreditpoängen och bara en försenad betalning kan få poängen att sjunka.

När är det bra att använda Köp nu, betala senare?

Även fast det finns vissa nackdelar, eller snarare potentiella orosmoment med att använda KNBS så finns det flera fördelar.

När du inte har ett kreditkort

Om du inte har ett kreditkort och inte har råd att betala för en vara direkt kan en KNBS-tjänst vara en bra lösning, så länge du vet att du kan betala varan i tid utan ränta och förseningsavgifter.

När du investerar skillnaden

Vissa använder KNBS-tjänster för att betala mindre nu och investera mellanskillnaden tills resten ska betalas. Om man gör detta regelbundet kan man överlista systemet genom att tjäna mer på aktiemarknaden. Kom ihåg att det finns alltid en risk i att investera i värdepapper och historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Värdepapper kan gå upp och ner över tid och det finns ingen säkerhet att du får tillbaka pengarna du satte in från början.

Så att du slipper ligga ute med pengar

När du betalar för en vara med en Köp nu, betala senare-tjänst och du är osäker på om du vill behålla varan slipper du ligga ute med några pengar om du väljer att returnera den. Då kan man nästan se det som en Prova först, betala senare-tjänst.

Om det är så att du handlar från ett företag för första gången och är osäker på om varorna kommer komma fram kan det även vara en trygghet att använda en KNBS-tjänst då de står för risken. Om varan inte kommer fram så anmäler man det och slipper ligga ute med pengarna.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store