Så hittar du ett billigare lån genom lägre ränta

Lån

6th May 2024

Så hittar du ett billigare lån genom lägre ränta

De senaste åren har vi haft mycket låga räntor i Sverige, och ett uttryck ofta använts är att det då varit billigt att låna pengar. Att låna pengar är i grund och botten aldrig billigt och kommer alltid med en kostnad men i förhållande till nuvarande ränta kan vi hålla med om att det tidigare ansågs vara billigt.

Vad definierar ett billigt lån idag?

Oavsett ränteläge tycker vi att ett billigt lån definieras på följande sätt:

 • Lägsta möjliga ränta
 • Utan dyra avgifter (för t.ex. pappersfaktura eller påminnelseavgifter)
 • Ingen uppläggningsavgift
 • Rimlig löptid

Exempel på tre av de billigaste privatlånen och förmedlare

Tillsammans med Rebecca Adilsson, Finansexpert på Comparia.se, har vi tagit fram populära och billiga privatlån och förmedlare under 2024.

Lendo

Lendo är en låneförmedlare för privatlån mellan 10 000 kr och 600 000 kr. De har 40 anslutna banker som du genom en ansökan kommer att få förslag från. Du betalar ingen uppläggningsavgift hos Lendo och svaret kommer redan inom 24 timmar. Just nu har de en ränta hos sina banker från 5% men det är hela tiden rörligt.

Coop Bank

Coop Bank erbjuder privatlån mellan 15 000 kr och 600 000 kr. De erbjuder billiga lån tack vare ränterabatten på 1% som alla medlemmar i Coop får. Så om du kan tänka dig bli medlem samt koppla in en medlåntagare kan Coop vara ett av de absolut billigaste lånen som går att få.

Compricer

Compricer är ytterligare en förmedlare men som uppges ha lägre snittränta än Lendo. Deras ränta sägs vara från 2,95%. Samma belopp går att ansöka om men fördelen i ränta gör att vi kommer ta med Compricer i listan.

Så ansöker du om ett billigt lån

Det smartaste sättet att hitta billiga privatlån är att samla in så många låneförslag som möjligt. Då kan du enkelt jämföra men också ställa långivarna emot varandra. Skapa en situation där du ställer kraven och kan pressa villkoren till bättre.

Antingen väljer du att ansöka hos ett par utvalda banker eller så använder du en låneförmedlare.

Uppgifter du behöver ange för att ansöka:

 • Personuppgifter
 • Kontaktuppgifter
 • Inkomst
 • Anställningsform
 • Civilstatus (och om du har barn under 21 år)
 • Bankuppgifter (för utbetalning)

Ansökan i sig är oftast inte så komplicerad och består av att fylla i dina uppgifter. Antalet steg varierar från bank till bank.

Så fort du får ett svar berättar banken om din ansökan har blivit beviljad eller fått avslag. Om beviljad framgår din ränta och vilka avgifter som tas ut i kreditavtalet. Om det känns bra går du vidare för att godkänna och signera.

5 tips för ett billigare lån

1. Välj kortare återbetalningstid

Ditt lån kommer bli billigare om du väljer en kortare återbetalningstid och därmed en högre amortering. Det kan ställa högre krav på din ekonomi under löptiden men när lånet är fullt återbetalt kommer du ha betalat mindre ränta totalt. Vilket är definitionen av billiga privatlån.

2. Använd en medsökande

Att använda en medsökande på ditt lån skapar större säkerhet för banken vilket kommer ge dig bättre ränta. Tänk dock på att det finns risker för medlåntagaren om du inte fullföljer och betalar ditt lån. Därför är det här ett tips vi endast rekommenderar för dig med mycket stabil ekonomi.

3. Använd en låneförmedlare

Vi berörde ämnet tidigare men att använda en låneförmedlare är en fördel för billigare lån då bankerna tävlar om att ge dig ett så bra erbjudande som möjligt. För din del krävs även endast en ansökan och det tas bara en kreditupplysning. Vilket är oerhört smidigt.

4. Rensa bort dåliga krediter

Om du har möjligt kan det även vara smart att rensa bort dåliga krediter eller kreditkort innan du ansöker. Då ser din ansökan bättre ut och du får bättre villkor. Du kommer då kunna spara mycket på en lägre ränta.

5. Undvik alla typer av högkostnadskrediter

De billigaste lånen är alltid privatlån. Beloppet du kan låna är fortfarande brett, ofta mellan 5000 kr upp till 600 000 kr. Undvik alla typer av snabblån och kontokrediter som riskerar göra att ditt lån blir mycket dyrt.

Räkna ut din lånekostnad

Anledningen till att ansöka om ett nytt lån är antingen för att finansiera nya saker eller att samla gamla dåliga krediter. Oavsett anledning kan det vara bra förstå vad din lånekostnad varje månad består av och hur du räknar ut din totala kostnad.

Ett låns kostnader består av:

 • Ränta
 • Amortering
 • Avgifter
 • Låneskydd (valfritt)

Räntan är den viktigaste delen i din lånekostnad och utgör den delen som banken tar i avgift varje månad. När du får ett låneförslag, börja alltid med att se hur stor din ränta är. Passa även kolla upp andra avgifter som uppläggningsavgift, påminnelse och fakturaavgift. Näst är amortering, vilket i sig inte är en kostnad men behöver betalas in varje månad. Sist se över möjligheten till ett låneskydd. Om det finns kan du överväga det som en extra kostnad men också säkerhet om du inte kan betala lånet.

Gillade du inlägget?

Dela gärna på sociala medier ❤️

Vill du läsa mer?

Fler artiklar från Alwybloggen

Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.

Just nu

Testa gratis i 7 dagar!

Ingen bindningstid

Kom igång på en minut

overview-mockup.png

Backas av

En av Sveriges mest lovande start-ups

Copyright © 2020-2024 Optimize Savings AB. Högkvarter: Stockholm, Sweden. Alla rättigheter reserverade. Optimize Savings AB. Medborgarplatsen 25, 118 72, Stockholm. Organisationsnummer:559249-2192

QR Link to App Store