Investera
5th January 2021
Så börjar du spara i fonder – steg för steg
Det är lättare än vad du tror att få ihop ett långsiktigt och bra fondsparande. Får du koll på några byggstenarna så har du kommit en väldigt bra bit på vägen. I detta inlägg så får du en steg för steg guide till hur du på ett smidigt och snabbt sätt kan skaffa dig ett riktigt bra fondsparande. Här kan du lära dig mer om vad en fond är.
Den gyllene regeln när vi pratar om investeringar är att du inte bör lägga alla dina ägg i samma korg. Detta är nämligen motsatsen till vad man gör när man sparar pengar i fonder. När du sparar dina pengar i en aktiefond så placeras pengarna indirekt i en mängd olika bolag och denna typ av riskspridning är den största fördelen med just fonder. Ytterligare en fördel med fonder är möjligheten att både billigt och enkelt placera sina pengar i andra marknader än Sveriges. Du kan såklart på egen hand investera pengar i amerikanska aktier hyfsat enkelt, men vill du göra det samma med en aktie som exklusivt finns på en av Asiens börser så blir det både svårare och dyrare än att istället investera dina pengar via fonder.
Hur får du ett framgångsrikt fondsparande?
Det är lättare än vad man kan tror att på egen hand sätta ihop en egen fondportfölj. Det första du gör är att välja vilken fond som passar för just dig: en aktiefond, en räntefond eller en blandfond eller kanske en kombination av fonder. Beroende på vilken typ av marknad och bransch som du väljer att investera i så har de olika fonderna även olika risknivåer. Risken i en aktiefond är exempelvis oftast högre än i en räntefond. Efter det så är det dags för dig att välja vilken kategori av fonder som du är intresserad av. I en bra fondportfölj så kompletterar nämligen fonderna varandra genom att ha olika kategorier. Sist så ska du välja specifika fonder.
1. Skapa en bra blandning
Den första frågan du bör ställa till dig själv är hur länge som du ska spara, det vill säga när kommer du att använda pengarna. Du kan ta högre risk ifall detta är långt fram i tiden. Är det så att du under de närmsta 30 åren har tänkt spara till din pension så är aktiefonder sannolikt det bästa valet. Om du däremot ska spara i några fåtal år så kan en “försiktig” blandfond eller kanske en räntefond kombinerad med en aktiefond vara det mest naturliga för dig att välja.
2. Välj fondkategori
Om du nu har hittat en bra balans bland dina aktie- och räntefonder, så är nästa steg att välja typen av fonder som du vill fylla din portfölj med och även hur stor andel av ditt totala sparande som de ska stå för. Som tidigare nämnt så kompletterar fonderna varandra i en bra fondportfölj och det finns därför ingen anledning för dig att ha fem olika typer av Sverigefonder. Däremot så innehåller en globalfond, en tillväxtmarknadsfond och en Sverigefond helt olika bolag och kompletterar därför varandra på ett bra sätt. Du kan även lägga till en eller två så kallade spetsfonder, som en grön energi-fond eller en teknikfond.
Det är dock viktigt att komma ihåg att smalare fonder också innebär att du tar en högre risk. Av den anledningen så ska du alltid se till att majoriteten av ditt sparande placeras i breda fonder. Hur du exakt ska fördela mellan dina olika fonder är upp till dig och tyvärr så finns det inget facit för detta. Men tumregeln är: ju smalare fonden är, desto högre är risken du tar.
3. Välj dina specifika fonder
Till sist är det dags för dig att välja ut specifika fonder till din portfölj. Med andra ord vilka Sverige- eller globalfonder som du vill ha. Enklaste valet är indexfonder som har låga avgifter. Tumregeln som är bra här är att förvaltningsavgiften på fonderna som du väljer högst ska ligga på 0,3% om du väljer indexfonder. Är det så att du istället vill välja aktivt förvaltade fonder så får du hålla koll och följa upp de fondval du har gjort för att se till så att du får igen pengarna som du lagt på en lite högre avgift. De ska med andra ord slå sitt jämförelseindex över tid.
När du ska sitta och jämföra fonder som är inom en och samma kategori så är ett tips att ta en titt på fondens så kallade “Morningstarbetyg”. Detta betyg sätts utifrån avkastningen som fonden har haft historiskt. Fem stjärnor får endast en tiondel av en kategoris fonder och det är de fonder som de senaste 3, 5 och 10 åren har haft högst riskjusterad avkastning. En stjärna får den tiondel av kategorins fonder som tvärtom haft den lägsta riskjusterade avkastningen. Betyget säger med andra ord inte något om vilken typ av fond som har varit den bästa utan fonderna blir bara jämförda med fonder inom den egna kategorin. Det ger inte heller svar på hur framtiden kan se ut för fonden men det kan ändå vara till hjälp när du ska välja vart du vill placera sina sparpengar. Du kanske trots allt hellre vill spara i en fond som presterat bra i sin klass, än en fond som presterat dåligt de senaste åren även om det inte är någon garanti för framtida utveckling. Kommande år kan givetvis bli annorlunda, men om en fond får fyra-fem stjärnor år efter år så gör kanske förvaltarna av denna fonden något mer rätt än en del andra.
Lycka till!
Gillade du inlägget?
Dela gärna på sociala medier ❤️
Vill du läsa mer?
Fler artiklar från Alwybloggen
Informationen på Alwybloggen utgör inte tillhandahållande av ekonomisk rådgivning och du är alltid själv ansvarig för din ekonomi och de beslut du tar när det kommer till din ekonomi. Allt användande av informationen på Alwybloggen sker därmed på egen risk. Alwy friskriver sig ansvar för det resultaten som kan bli följden av att en användare på olika sätt nyttjar den information som presenteras på Alwybloggen.